Europska komisija

Zvizdić: Dodik u ucjenjavačkom tonu iznosi samo njemu poznate 'prioritete'

''Dodik namjerno zaobilazi ostale prioritete iz Mišljenja EK za BiH, koji su uvjet za dalji napredak BiH na putu EU integracija'' - napisao je Zvizdić na svom Facebook profilu.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2023. u 20:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić kaže da predsjednik RS-a Milorad Dodik nastavlja, naravno, u ucjenjivačkom tonu, da iznosi samo njemu poznate ''prioritete'' kada je riječ o prioritetima iz Mišljenja EK za BiH.

''Ustavni sud, OHR i izborni zakon, iako dobro zna da takav redoslijed i takve ideje nemaju i neće imati podršku niti u Vijeću ministara niti u Parlamentu BiH. Istovremeno, namjerno zaobilazi ostale prioritete iz Mišljenja EK za BiH, koji su uvjet za dalji napredak BiH na putu EU integracija'' - napisao je Zvizdić na svom Facebook profilu.

Prava istina o 14 prioriteta

Zbog toga smatra da je važno da građani i stručna javnost BiH znaju pravu istinu o 14 jednakih prioriteta te je, kako kaže, spomenuo samo najvažnije.

''Jedan od prvih prioriteta je da se osigura integritet izbornog procesa i da se izbori sprovode u skladu sa Europskim standardima tako što će se provesti preporuke OSCE/ODIHR i relevantne preporuke Venecijanske komisije, te da se, u cilju osiguranja jednakosti i nediskriminacije građana implementira presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. Sljedeći izuzetno važan prioritet je vezan za garantovanje pravne sigurnost putem uspostavljanja pravosudnog tijela kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini ( Vrhovni sud BiH).

Sljedeći prioritet jasno definira da je potrebno unaprijediti funkcioniranje pravosuđa donošenjem novih propisa o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i sudovima Bosne i Hercegovine u skladu sa europskim standardima - kaže Zvizdić.

Naredni prioritet je, kako stoji u objavi, jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i protiv pranja novca i terorizma, putem: usvajanja i primjene zakona o sukobu interesa i zaštiti uzbunjivača; usklađivanja zakonodavstva i jačanja kapaciteta za javne nabavke, kao i osiguravanja efikasne saradnje između organa za sprovođenje zakona i tužilaštava.

Jedan od najvažnijih prioriteta je i uklanjanje prava veta u odlučivanju u svim upravnim tijelima nadležnim za preuzimanje pravne prakse EU, a među prioritetima je i obavezujuća i konkretna demonstracija napretka u ostvarivanju rezultata proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, kaznenih progona i pravosnažnih osuđujućih presuda u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou.

5+2

''Prioritet je i osiguranje povoljnog okruženja za civilno društvo, posebno poštujući europske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja ( što je u suprotnosti sa zakonom o 'stranim agentima' koji se namjerava usvojiti u NSRS), kao i garantovanje slobode izražavanja i medija i zaštita novinara, naročito putem osiguravanja odgovarajućeg sudskog procesuiranja predmeta prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima ( zakon o kriminalizaciji klevete koji je usvojen u NSRS je u potpunoj suprotnosti sa ovim prioritetom EU), itd. Istina, među 14 prioriteta je spomenut i Ustavni sud BiH, ali na način da se može razgovarati o načinu izbora stranih sudaca ( dakle, u svakoj kombinaciji strane sudije ostaju u Ustavnom sudu BiH sve do ulaska BiH u EU), kao i o efikasnom modelu koji će osigurati provođenje odluka Ustavnog suda BiH'' - kaže Zvizdić.

Napominje da su ovo neki od ključnih prioriteta na kojima trebaju raditi institucije BiH te da nikada, nitko i nigdje, na državnom nivou, nije napravio ovakvu uvjetovanu listu prioriteta koju spominje Dodik.

''Naravno da se o svim navedenim prioritetima može razgovarati, ali na principu demokratskih standarda, dobre europske prakse i jednake važnosti i istovremenosti u usvajanju i implementaciji. Što se tiče Ureda OHR-a, 5+2 su općepoznati uvjeti za njegovo zatvaranje, a među najvažnijim je usvajanje zakona o državnoj imovini na nivou PSBiH. Do tada OHR ostaje u BiH, na čelu sa legalnim i legitimnim visokim predstavnikom'' - poručio je Zvizdić u svojoj objavi na Facebooku.

Kopirati
Drag cursor here to close