Nelson

Zločini i presude nisu ogledalo cijelog naroda

Sudske presude za one koji su počinili genocid podcrtavaju individualnu odgovornost…
Vijesti / Politika | 11. 07. 2021. u 11:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je u video-poruci koja je danas prikazana na komemoraciji u Srebrenici da zločini i presude nisu ogledalo cijelog naroda. 

Pročitajte još

Istaknuo je kako sudske presude za one koji su počinili genocid podcrtavaju individualnu odgovornost i za nadati se da će donijeti osjećaj pravde obiteljima žrtava.

On se uime američkog naroda pridružio svima koji u BiH oplakuju više od 8.000 žrtava ubijenih u tom gradu 1995. i dodao da je poricanje genocida u Srebrenici ili slavljenje takvih dijela neprihvatljivo i podriva međusobno povjerenje potrebno za stabilnu, prosperitetnu i mirnu budućnost.

''SAD poziva sve političke lidere da se suzdrže od otvaranja rana iz prošlosti zapaljivom retorikom koja unosi podjele, kao i od iskorištavanja i manipuliranja ostavštinom ratova iz 90-ih godina. Istinsko liderstvo zahtijeva hitne i konkretne poteze na promociji pomirenja uz suosjećanje i dostojanstvo te zajedničko ulaganje i rad na zajedničkoj budućnosti za sve narode u BiH'', poručio je Nelson.

Dodao je da njegova zemlja ostaje nepokolebljiva u svojoj podršci svima koji su voljni da rade u duhu pomirenja i fokusirani su na stvaranje prilika za prosperitet za sve građane.

''Žrtve genocida u Srebrenici, preživjeli, obitelji kao i novi naraštaji zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost. Fokusiranjem na povjerenje i izgradnju prosperitetne budućnosti možemo osigurati da se tragični događaji iz prošlosti ne ponove'', naglasio je Nelson.

Kopirati
Drag cursor here to close