Obrana r(ij)eka Balkana

Ujedinjeni u borbi protiv najvećeg zločina na Balkanu

Obrana r(ij)eka Balkana – ujedinjeni u borbi za zajedničko dobro!
Gospodarstvo / Ekologija | 07. 07. 2021. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voda je izvor života i ne može biti predmetom privatizacije i trgovine. Voda nije osobna svojina nego ljudsko pravo. Na ovim principima i zajedničkoj borbi okupili su se aktivisti i aktivistkinje preko 20 pokreta iz cijelog Balkana, u Sarajevu, 3. srpnja ove godine, i formirali regionalni savez -  Obranimo r(ij)eke Balkana.

Savez okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative iz regije – u dugogodišnjoj borbi za zdravu životnu sredinu, protiv zločina nad rijekama i ljudima. U toj borbi grupe i male zajednice širom Balkana već bilježe mnoštvo pobjeda. Ovo udruživanje snaga će nas dodatno ojačati, s ciljem dugotrajne i korjenite promjene odnosa institucija prema rijekama i vodi. Zbog ograničenih zaliha čista voda postaje najvažniji strateški resurs - oko kojeg će se u decenijama koje dolaze sukobljavati politički, ekonomski, pa i vojni interesi, naveli su iz regionalnog saveza.

Na korak do uništenja bogatstva

''Balkan je još uvijek bogat kristalno čistim izvorima i divljim rijekama. Ali, na korak smo od uništenja tog bogatstva - naše rijeke na udaru su privatnog kapitala i tajkuna u sprezi s korumpiranim vlastima.  U ovom trenutku najveća prijetnja našim rijekama su male hidroelektrane (mHE). Zato zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim rijekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje mHE. Osim zabrane mHE, borimo se i za zaštitu vode i prava svih ljudi i živog svijeta na vodu kao osnovnog uvjeta života, a ne robu kojom se trguje'', priopćeno je iz regionalnog saveza.

Dok god zakoni i države ne stanu u zaštitu naših voda, kažu aktivisti, oni će ih braniti – kao i dosad, srčano i bespoštedno,  Sve rijeke Balkana - naše su zajedničke rijeke.

Jedinstvena borba

''Ujedinjeni, ne obaziremo se na državne strukture i podjele, imamo zajedničkog neprijatelja i zajedničko dobro na udaru. Svi smo na udaru ‘svojih’ vlasti i institucija i svi se moramo boriti protiv državne birokracije i stranačkih elita koje štite tzv. investitore (tajkune). Koliko god da je regja posrtala i posrće pod teretom povijesnih podjela– što je i iskorišteno da se Balkan i priroda učine lakim plijenom domaćih i stranih eksploatatora – naša borba za vodu je  jedinstvena i otjelovljena u novoformiranom Savezu.


Savez je otvoren za sve. Vjerujemo da će mnogi naći načina da se uključe u njegov rad, pozivamo dobronamjerne organizacije, obične ljude i aktiviste da nam se pridruže. Istovremeno, izjavljujemo da naša solidarnost ne poznaje granice, pa ni granice Saveza – svi koji brane rijeke i vodu imaju našu podršku i pomoć, bez obzira na članstvo. U našoj borbi računamo na sve naše kolege  aktiviste i aktivistice i poručujemo im da oni mogu računati na nas'', naveli su iz regionalnog saveza, poručujući:

''U okolnostima narastajuće društvene nejednakosti i nepravde, klimatske krize, izumiranja živog svijeta i sve većeg rizika od globalnih smrtonosnih zaraza i prirodnih katastrofa, apsolutni prioritet društava i država moraju biti opstanak, dostojanstvo i uravnotežen razvoj ljudskih zajednica i očuvanje živog svijeta, a to nije moguće bez čiste i dostupne vode. Pravo na vodu je pravo na opstanak'', priopćeno je iu regionalnog saveza za zaštitu rijeka.


Organizacije i inicijative sa osnivačkog sastanka:

Neretvica - Pusti me da tečem, Klub sportskih ribolovacaTravnik, Eko Gotuša, Zajedno protiv mHE-Pliva, Pravo na vodu, Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, Sačuvajmo rijeke Crne Gore, Stop MHE na Kasindolskoj rijeci, Nezavisna novinarka i aktivistica Iva Anzulović,  Aarhus centar u BiH, EU MAJSKI CVIJET, Centar za životnu sredinu, Spasimo plavo srce Evrope, Fondacija Atelje za društvene promjene-ACT, ČlanRijeke BiH, Crvena, MZ Kruščica, EcoZ,Pishtarët, Odbranimo reke Stare Planine, PD Treskavica, Eko Akcija.

Kopirati
Drag cursor here to close