NA STRANI REŽIMA

Ženska mreža BiH o dobrodošlici iranskom ministru: Izetbegović i Turković opalili šamar ženama u BiH i Iranu

Sramotno je da se proklamira opredjeljenost ka zaštiti ljudskih prava, a pri tome ne ustajete da bi podržali 51% građana svoje domovine – žena, niti osluškujete poruke solidarnosti koje smo podijelile sa ženama Irana nakon smrti Mahse Amini.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2022. u 21:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA  i Bisera Turković, još uvijek aktualna ministrica vanjskih poslova u BiH održali su danas u Sarajevu sastanak sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom Abdolahhainom.

Sramotni sastanak 

Ženska mreža, u priopćenju navodi, kako se sramotni sastanak održao u jeku svjetska kampanje 16. dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.U nekoliko sela u Foči, povratnici žive bez struje, a samo su 70 kilometara udaljeni od zgrade Predsjedništva BiH! Ista situacija je u selu Biševići u Rudom, gdje povratnici žive uz svijeću. 

“Ženska mreža BiH želi da podsjeti javnost da Bosna i Hercegovina, tokom nedavnog glasanja na sjednici Trećeg odbora za ljudska prava Ujedinjenih nacija, nije podržala rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran. Tom prilikom smo sa žaljenjem primijetile da zvaničnici Bosne i Hercegovine ne mare za ranije potpisane konvencije i rezolucije UN-a koje štite prava žena ne samo u Bosni i Hercegovini, već u i međunarodnim arenama“, priopćeno je.

Diskriminacija 51%  građana BiH

Sramotno je, dodaju, da se proklamira opredjeljenost ka zaštiti ljudskih prava, a pri tome ne ustajete da bi podržali 51% građana svoje domovine – žena, niti osluškujete poruke solidarnosti koje smo podijelile sa ženama Irana nakon smrti Mahse Amini!

“Posjeta iranskog visokog zvaničnika, na poziv bh. ministrice Bisere Turković, u ovom trenutku predstavlja šamar svim aktivistima i aktivisticama za ljudska prava u BiH, ali i građanima i građankama koji/e čvrsto stoje uz zahtjeve iranskih žena za slobodu.Bosanskohercegovačke žene svjesne su trnovitog puta kroz koje prolaze žene Irana, ulazeći u direktnu konfrontaciju s režimom koji ne poštuje osnovna ljudska prava“, navode. 

Podrška ženama u Iranu 

Najoštrije, dodaje se, osuđuju ukazivanje dobrodošlice iranskom ministru, te slanje signala da je zvaničnik države koja u ovom trenutku grubo krši ljudska prava uopće dobro došao u našu zemlju.

“Nadamo se da nećete zaboraviti ko vas plaća, i da ćete danas, po prijemu iranskog zvaničnika, fokus svojih poruka usmjeriti na nasilje nad ženama i ženska prava. Ženska mreža BiH ovim povodom iskazuje svu svoju podršku građankama i građanima Irana u njihovim zahtjevima za poštovanje ženskih i svih drugih prava!“, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close