Sastanak

Usamljena Turković s iranskim ministrom: Naša pozicija je jasna

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je rekla kako je vanjskopolitička pozicija Bosne i Hercegovine vrlo jasna.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2022. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iran je uvijek nedvosmisleno podržavao teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Naša vanjskopolitička pozicija je jasna. Mi smo mala zemlja koja je odabrala euroatlantski put, kao svoj ključni vanjskopolitički cilj'', objavila je ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, na Twitteru nakon sastanka sa Hosseinom Amir-Abdollahianom, ministrom vanjskih poslova Islamske republike Iran.

''Iran je prijateljska država sa kojom narodi i građani Bosne i Hercegovine gaje posebne odnose'', rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amir-Abdollahianom koji boravi u posjeti Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Sa ministrom Amir-Abdollahianom razgovarala sam o svim pitanjima od zajedničkog interesa ne samo kada su u pitanju odnosi dviju država nego i kada je riječ o regionalnim i globalnim pitanjima", kazala je Turković te dodala:

"Upoznala sam našeg gosta da Bosna i Hercegovina želi uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama kako u susjedstvu tako i šire. Zalažemo se za izgradnju međudržavnih odnosa baziranih na poštovanju međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda. Vjerujemo da se svi problemi mogu i moraju rješavati dijalogom. To je moguće ukoliko postoji politička volja i iskrenost."

Podsjetila je da je Iran uvijek podržavao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Bh. ministrica je dodala da je vanjskopolitička pozicija Bosne i Hercegovine vrlo jasna.

"Mi smo mala zemlja koja je odabrala euroatlantski put kao svoj ključni vanjskopolitički cilj. Taj put nije uvijek jednostavan, i od nas se traži principijelnost koja nije uvijek laka", rekla je Turković.

Istaknula je da je sa Amir-Abdollahianom razgovarala i o energetskoj krizi u svijetu, rastućoj inflaciji i mogućnosti alternativnih izvora i ugovora za snabdijevanje plinom.

Naglasila je također da je prioritet BiH postizanje kandidatskog statusa u Europskoj uniji kao i približavanje članstvu u NATO savezu.

"Smatramo da nam trenutne okolnosti daju za pravo da vjerujemo kako i u unutar EU-a može doći do punog razumijevanja koliko je bitan takav korak i koliko bi on značio za stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine i regije", navela je Turković.

Na kraju je istaknula da je šefa iranske diplomacije upoznala sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, posebno o procesu formiranja vlasti nakon općih izbora.

Brojne osude sastanka

Njezino gostoprimstvo iranskom dužnosniku naišlo je na brojne osude zbog kršenja ljudskih prava u Iranu.

Tako je neimenovani dužnosnik za Večernji list rekao kako se sastanku ''neće odazvati nijedan hrvatski dužnosnik prateći time stajališta Europske unije''.

''Nećemo sudjelovati na tome sastanku jer se radi o velikoj šteti za državu BiH. Posebno jer se sve događa u trenutku kada Europska unija treba odlučiti o kandidacijskome statusu BiH'', rekao je neimenovani dužnosnik za Večernji list.

Podsjetimo, nedavne prosvjede protiv izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, uz Veleposlanstvo Ruske federacije, podržala je samo Veleposlanstvo Islamske Republike Iran. 

Ministar vanjskih poslova Irana u Sarajevu: U najtežim vremenima smo bili uz BiH i nastavljamo na tom putu

Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji Bosne i Hercegovine i na tom putu pružanja podrške će ostati, izjavio je u utorak u Sarajevu iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, javlja Anadolu Agency (AA).

Iranski ministar je izjavio da njegova država Bosnu i Hercegovinu tradicionalno smatra prijateljskom i da će, kao i dosad, i u budućnosti biti uz BiH i njene građane.

"Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji BiH i na tom putu pružanja podrške BiH će i dalje biti. Bez sumnje, naš pristup se ogleda u podržavanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH i mirnom suživotu svih njenih naroda", rekao je Hossein Amir-Abdollahian.

Osvrnuo se i na nedavno održane opće izbore u BiH i izrazio nadu da će novoizabrana vlast u BiH poduzeti mjere i koračati u pravcu stabilnosti države.

Istaknuo je da je s bh. ministricom danas dogovorio da se što prije održi sastanak zajedničkog ekonomskog komiteta dviju zemalja, kojom prilikom će biti razmotrena sva pitanja za nastavak saradnje.

"Drago nam je da je u periodu nakon pandemije koronavirusa došlo do povećanja obima trgovinske razmjene između dviju zemalja u vrijednosti od 53 posto", rekao je iranski ministar.

Kako je kazao, na sastanku sa Turković razgovarao je i o primjeni sankcija prema Iranu, u sklopu nuklearnog sporazuma, kao i ratu u Ukrajini.

"Ponovili smo da se protivimo ratu u Ukrajini, kao što se protivimo nastavku oružanih sukoba u nekim drugim dijelovima svijeta. Gospođi Turković sam prezentirao objašnjenja o postupcima SAD-a i nekih drugih zapadnih zemalja protiv Islamske Republike Iran u nekim oblastima, poput ljudskih prava. Nažalost, svjedoci smo tih postupaka od SAD-a po tom pitanju kojima se krše postojeći standardi u svijetu", rekao je Hossein Amir-Abdollahian.

Govoreći o događanjima u njegovoj zemlji, gdje su posljednjih tjedana održani mnogobrojni antivladini prosvjedi, iranski ministar je istaknuo da se radi o "vrhuncu stranog uplitanja i planiranog terora".

"Amerikanci žele naftu, energente Irana i zato su pokrenuli kampanju. Ono što se govori putem medija ne odgovara stvarnoj slici", rekao je šef iranske diplomacije, demantirajući informacije da je u njegovoj zemlji posljednjih tjedana na prosvjedima stradao veliki broj građana.

Kako je najavljeno, iranski ministar u poslijepodnevnim satima susret će se i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close