Priopćenje za javnost

Žene HDZ-a BiH osudile prijetnje upućene Željani Zovko

Ističu da napadi i prijetnje ove vrste ''proizvode tenzije i negativnosti u javnom prostoru, te ozbiljno ugrožavaju sigurnost zastupnice Europskog parlamenta Željane Zovko.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2020. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednica žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača“ u svo priopćenju za javnost osudile su napade i prijetnje upućene zastupnici u Europskom parlamentu Željani Zovko upućene nakon gostovanja u emisiji na HRT-u „Studio 4“ gdje je govorila o Daytonskom mirovnom sporazumu, iznoseći nepobitne činjenice o kojima se mnogi ne usude javno govoriti.

''Zajednica žena HDZ-a BiH 'Kraljica Katarina Kosača' kao zajednica koja baštini europske i demokršćanske vrijednosti, suvremene tekovine europske civilizacije, koje su srodne hrvatskom narodu - tvorbenom narodu Bosne i Hercegovine, najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja i nesnošljivosti'', poručile su.

Ističu da napadi i prijetnje ove vrste ''proizvode tenzije i negativnosti u javnom prostoru, te ozbiljno ugrožavaju sigurnost zastupnice Europskog parlamenta Željane Zovko koja već dugi niz godina aktivno radi i djeluje da Bosna i Hercegovina ostane visoko na listi prioriteta institucija Europske unije, snažno zagovarajući europski i euroatlantski put naše zemlje''.

''Imajući u vidu činjenicu da smo 25. studenog obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, smatramo kako je u potpunosti izostala reakcija svih nadležnih institucija, kao i nevladinih organizacija, poglavito onih koje su najglasnije u zagovaranju jednakih prava pripadnika oba spola, kao i istaknutih dužnosnica svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini koje deklarativno 'skrbe' o ovoj problematici'', kazale su.

Budući da je govor mržnje široko rasprostranjen u javnom prostoru u Bosni i Hercegovini, apeliraju prvenstveno na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kao i Agenciju za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine da poduzmu sve aktivnosti kako bi se u parlamentarnu proceduru uputilo zakonsko rješenje kojim bi se na adekvatan i učinkovit način sankcionirao svaki oblik govora mržnje.

''Zajednica žena HDZ-a BiH 'Kraljica Katarina Kosača' očekuje od nadležnih institucija pokretanje istrage i utvrđivanje motiva napada, te kažnjavanje počinitelja napada i prijetnji na zastupnicu u Europskom parlamentu Željanu Zovko'', stoji u priopćenju ove zajednice.

Podsjetimo, nakon gostovanja eurozastupnice Željane Zovko na HRT-u 4, na kojem je govorila o eroziji Daytona, načinu na koji se finansira OHR te o potrebi odlaska OHR-a ukoliko BiH želi biti članica EU, ispod videa njenog gostovanja na HRT-u stigle su i prijetnje smrću.

 

Kopirati
Drag cursor here to close