IPA III

Željana Zovko na čelu odbora za financijsku pomoć zemljama kandidatima

Zastupnica Zovko ovo imenovanje za izvjestitelja smatra velikim priznanjem svojih postignuća te će uime Europskog parlamenta pregovarati s Vijećem EU-a i Europskom komisijom o uvjetima za dodjelu sredstava iz programa IPA III.
Vijesti / Politika | 25. 07. 2019. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) za financijski instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) III. 

To je glavni financijski instrument koji podupire reforme u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, odnosno u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Republici Sjevernoj Makedoniji i Turskoj, a u svrhu pripreme korisnika za obveze članstva u EU. 

Zastupnica Zovko ovo imenovanje za izvjestitelja smatra velikim priznanjem svojih postignuća te će uime Europskog parlamenta pregovarati s Vijećem EU-a i Europskom komisijom o uvjetima za dodjelu sredstava iz programa IPA III, priopćeno je iz ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke. 

U proteklom mandatu zastupnica Zovko sudjelovala je u parlamentarnom izvješću o fondu IPA III, a njezini amandmani bili su usredotočeni na određivanje prioriteta financiranja EU-a u područjima kao što su sigurnost i izgradnja institucija kako bi se zemlje kandidatkinje zaštitile od utjecaja izvan EU-a te na promicanje i vidljivost samog fonda. 

Kako bi se povećao učinak pretpristupne pomoći, program IPA III trebao bi biti usklađen s prioritetima Strategije zapadnog Balkana iz veljače 2018. godine. 

Najveći napredak u usporedbi s ranijim IPA programima je povećani proračun od 14,5 milijardi eura, te jasni i provjerljivi pokazatelji uspješnosti koji se temelje na čimbenicima kao što su demokracija, vladavina prava, neovisnost pravosuđa i ljudska prava, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close