Nema dogovora

Zbog nacionalnosti predsjednika Gradsko vijeće Livno i dalje bez rukovodstva

Milaks se prije izbora izjašnjavala kao Bošnjakinja, zatim za vrijeme lokalnih izbora na listi SDP-a kao Hrvatica, a sada, kad je vidjela, kako kažu, da bi mogla konkurirati na mjesto predsjednice Gradskog vijeća, ponovno kao Bošnjakinja.
Vijesti / Politika | 02. 02. 2021. u 18:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni treći pokušaj formiranja rukovodstva Gradskog vijeća Livna nije uspio, no ipak je napravljen mali pomak tako što je na današnjoj sjednici formirano Povjerenstvo za izbor i imenovanje sastavljeno od pet članova.

U nastavku sjednice pri predlaganju kandidata za predsjednika i dopredsjednika Gradskog vijeća došlo je do rasprave oko pitanja nacionalnosti kandidatkinje koja konkurira na jedno od tih čelnih mjesta.

Naime, predsjednik Gradskog vijeća trebao bi biti izabran između dva kandidata koji dolaze iz reda bošnjačkog naroda, odnosno - Seada Hadžijahića (SDA) i Hane Milak (SDP BiH), a do rasprave je došlo jer su neki vijećnici ocijenili da se izjašnjavanje o nacionalnosti Hane Milak 'mijenjalo' za vrijeme prošlogodišnjeg izbornog ciklusa.

Tako su neki tvrdili da se Milak prije izbora izjašnjavala kao Bošnjakinja, zatim za vrijeme lokalnih izbora na listi SDP-a kao Hrvatica, a sada, kad je vidjela, kako kažu, da bi mogla konkurirati na mjesto predsjednice Gradskog vijeća, ponovno kao Bošnjakinja.

Nakon konzultacija, imenovano Povjerenstvo odlučilo je prekinuti sjednicu te uputiti dopis i upit Središnjem izbornom povjerenstvu od kojega traže izjašnjavanje o tome ispunjavaju li oba kandidata uvjete o konkuriranju na mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

''Nadam se da ćemo u što skorijem roku dobiti odgovor i nastaviti sjednicu te formirati kompletno Gradsko vijeće koje će onda moći raditi i donijeti odluku o privremenom financiranju o čemu ovise proračunski korisnici'', kazao je livanjski gradonačelnik Darko Čondrić.

Prozvana Hana Milak kazala je novinarima kako smatra da se njezina nacionalnost ne može dovoditi u pitanje, dodavši kako se to radi samo da bi se prikrili neki motivi koji ne mogu biti opravdani.

''Naš je cilj bio da konstituiramo Gradsko vijeće, da radimo na usvajanju proračuna. Međutim, sjednica je prekinuta jer ja nisam dovoljno 'visoka' Bošnjakinja i vrijeđa me da neki žele zloupotrijebiti nacionalnost da bi prikrili svoj nerad'', kazala je Milak.

Kopirati
Drag cursor here to close