Istočno Sarajevo

Završen sastanak - Rješenje je do idućeg petka usvojiti Izborni zakon BiH

Dragan Čović smatra da je rješenje da se do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH.
Vijesti / Politika | 17. 04. 2024. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je sastanak u Istočnom Sarajevu između stranaka Trojke, SNSD-a i HDZ BiH gdje je razgovarano o aktualnim političkim pitanjima i načinima kako odblokirati procese koji su u tijeku.

''Žao nam je svima što je došlo do zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača. Došli smo u situaciju koja traži rješenja. Ja smatram da lokalni ljudi treba da rješavaju ova pitanja. Spremni smo da uputimo neke od zakona na odlučivanje u PS BiH i vidimo na koji način ponovo možemo deblokirati evropski put'', kazao je Dodik nakon sastanka, prenosi N1.

Dragan Čović smatra da je rješenje da se do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH.

''Prije par dana kolega Nikšić, Dodik i ja smo zaključili da se trebamo sastati i naći rješenje iz situacije koja je nastala. Čini se da rješenje je da do idućeg petka usvojimo u parlamentarnoj proceduri Izborni zakon BiH i time bi riješili glavninu problema koje imamo'', kazao je Čović.

Nermin Nikšić je kazao da mu je žao što je došlo do blokade zamaha koji je nastao nakon dobijanja pregovaračkog statusa za EU.

''Svima nam je žao za onaj zamah što smo imali nakon otvaranja pregovora kada je proizvedena jedna blokada u radu Parlamenta. Sastanak je završen na način da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na evropski put i pokušamo odblokirati pitanja. Ono što smo postizali do sada je kompromisom postizanje zajedničkih rješenja. Dogovorili smo se da ponudimo izborni zakon u proceduru u Parlament BiH kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti'', kazao je Nikšić.

Elmedin Konaković je poručio da sastanak nije bio lagan, ali da se i do sada sve rješavalo dogovorom.

“Do sada smo se uspjevali dogovoriti oko veoma teških pitanja. Vrlo je težak bio sastanak danas, nimalo lagan, ali imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da riješe pitanja. Izborni zakon kao prioritet, ali i druga pitanja”.

Kopirati
Drag cursor here to close