Uz optimizam

Čović o cilju, zabrinutosti i Izbornom zakonu

Čović je rekao kako smatra da će biti nemoguće stvoriti ambijent da se usvoji Schmidtov zakon.
Vijesti / Politika | 15. 04. 2024. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cilj je dobiti izbore u svim općinama i gradovima gdje hrvatski narod brojnošću to sebi može osigurati'', poručio je medijima čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Čović je rekao kako je ''jako optimističan'' kad su u pitanju izborna aktivnost kao i kad je u pitanju europski put BiH.

Zabrinutost

''Kad su u pitanju sigurnosno-politički procesi naravno da će svatko normalan dijeliti zabrinutost kada vidimo ratna žarišta otvorena u Europi, na Bliskom Istoku. Međutim, to je pitanje odgovornosti u ovom trenutku i snage našeg utjecaja koji je minoran u odnosu na ove procese. Mi to možemo samo promatrati sa strane'', rekao je Čović.

Rekao je kako će se vrijeme mostarskog gospodarskog sajma iskoristiti ''da otvorimo procese u Bosni i Hercegovini u daljnjem razgovoru tamo gdje je došlo do krize''.

Najavio je kako bi do kraja tjedna imali razgovore sa svim partnerima koji čine danas vlast da bi ''riješili mnoge teme koje se tiču funkcionalnosti na razini entiteta i na razini BiH''.

Rekao je kako će u tome HDZ BiH ''imati ključnu ulogu''. Dodao je kako ''nema drugog puta nego mirnim putem riješiti sve probleme koje stoje ispred nas''.

Odgovornost

''Čim završim posao oko sajma gdje imamo stotine bilateralnih sastanaka posvetit ćemo se do kraja'', rekao je i dodao kako ga nitko nije zvao na sastanak kojeg navodno stranke trojke sazivaju idući tjedan.

Bljesak.info / Dragan Čović

Rekao je kako se mora preuzeti odgovornost i da ''ne smijemo zatvarati otvorena europska vrata'' te upitao kako netko smatra da će BiH povući europska sredstva, koja nisu zanemariva, ako država nema usvojen proračun.

Izborni zakon

''Oko nekih stvari se nismo slagali u početku ove koalicije pa zašto bi nam danas to bio problem'', rekao je.

''Raspravljati o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik je besmisleno. Ja sam o tome rekao što mislimo kao politika ali po pravilima ponašanja da bi mi pričali o tim zakonima i rješenjima morate ih prvo usvojiti u parlamentarnoj proceduri da bi ih nekako mijenjali'', rekao je i dodao kako nametanje zakona visokog predstavnika nije bilo potrebno i da je doneseno u pogrešnom trenutku.

Rekao je kako smatra da će biti nemoguće stvoriti ambijent da se usvoji Schmidtov zakon.

''Nismo ni jedan do sada usvojili zakon nametnuti pa ne vjerujem da ćemo i taj. A mijenjati možemo sve ono što ne dotakne neko tamo rješenje. Mi mislimo da i ono što smo predložili u tehničkim izmjenama ima dovoljno prostora da promijenimo i oko SIP-a ima dovoljno prostora da promijenimo i oko Predsjedništva BiH imamo dovoljno prostora da promijenimo'', rekao je Čović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close