Zavod za statistiku: Samo popis iz 1991. mjerodavan za izborni proces

Samo ako bi Ured visokog predstavnika u BiH i Parlamentarna skupština proglasili Aneks 7 implementiranim, u tom slučaju bi se mogli prihvatiti rezultati popisa iz 2013., Kremićevo je objašnjenje.
Vijesti / Politika | 28. 11. 2018. u 16:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popis stanovništva iz 1991. godine jedini je mjerodavan za potpunu provedbu izbornog procesa, stručno je mišljenje Federalnog zavoda za statistiku.

Takvo tumačenje Zavod je uputio 19. studenog Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine, rekao je na press konferenciji direktor Emir Kremić.

"U vezi s tumačenjem podataka koji se odnose na Popis stanovništva a vezano za izborni proces koji provodi SIP BiH, obavještavamo vas da je Federalni zavod za statistiku kao ovlašteni organ shodno članu 9. Zakona o statistici Federacije Bosne i Hercegovine, točke 4) i 6), dao stručno tumačenje podataka vezanih za Popis stanovništva BiH i tako određuje da je samo Popis stanovništva iz 1991. godine kvalificiran i prikladan za izborni proces u 2018. godini u Bosni i Hercegovini, kao što je bio slučaj i u prethodnim izbornim procesima od 1996. do 2018. godine", naveo je Zavod u dopisu upućenom Središnjih izbornom povjerenstvu BiH.

Prema Kremićevim riječima, ovo stručno tumačenje je u skladu sa zakonskim propisima obavezujuće za sve druge pravne subjekte pa tako i za Centralnu izbornu komisiju.

"Obavezujuće djelovanje prema izbornoj komisiji pravno nastupa 19. studenog 2018. godine, kada je zaprimila dostavljeno obavezujuće stručno tumačenje čiju kontrolu može izvršiti samo Ured visokog predstavnika - OHR za Bosnu i Hercegovinu ili Ustavni sud Bosne i Hercegovine", kazao je također Kremić.

Navedena zakonska ovlaštenja i tumačenja su obrazložena i data u stručnom tumačenju Zavoda, tako da od 19.11.2018. godine, uzimajući u obzir njegovu zakonsku obavezujuću snagu, više ne postoji bilo kakva pravna zapreka za potpunu implementaciju izbornog procesa u skladu s Popisom stanovništva iz 1991. godine, stručno je tumačenje Federalnog zavoda za statistiku koje je novinarima predočio Kremić.

Samo ako bi Ured visokog predstavnika u BiH i Parlamentarna skupština proglasili Aneks 7 implementiranim, u tom slučaju bi se mogli prihvatiti rezultati popisa iz 2013., Kremićevo je objašnjenje.

Također je kazao da dva popisa nisu usporediva jer 1991. i 2013. nije bila ista ustavna struktura, a ni metodologije nisu jedinstvene. 

Kopirati
Drag cursor here to close