80 stranica

Zavirite u neke predložene izmjene Izbornog zakona

Vijesti / Politika | 17. 03. 2022. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osamdeset stranica ''gusto kucanog'' teksta nalazi se rješenje ''tehnikalija'' Izbornog zakona kojeg predlaže Europska unija.

objavila je to televizija N1 koja je u posjedu dokumentakoji bi trebao donijeti novine u izborni proces te ''izradu studije izvodljivosti, nabavku potrebne opreme i provođenje pilot procesa, kao i sve druge dodatne aktivnosti u cilju osiguranja integriteta i funkcionalnosti izbornih tehnologija u izbornom procesu''.

Između ostalog, jedna od mogućnosti jeste i uvođenje optičkih skenera kojim bi i samo brojanje glasova bilo ubrzano, a postojala bi i dupla kontrola.

Pooštrile bi se i mjere za bh. državljane koji privremeno žive van BiH pa će biti stroži uvjeti prijave i kontrola identiteta pri upisu u birački popis.

Izabranim članovima izvršne vlasti ili javnim dužnosnicima zabranjena je zloupotreba javnih sredstava u svrhe bilo kojeg oblika izborne kampanje, vlastite promocije ili promocije političkog subjekta.

Zakonom su obuhvaćeni on-line mediji i društvene mreže i pazit će se na govor mržnje.

Izborne jedinice ostaju: općina, grad, kanton, entitet uvodi se i “višečlana izborna jedinica“ koja podrazumijeva izbornu jedinicu u kojoj se bira više od jednog, a manje od ukupnog broja predstavnika za određeni nivo vlasti.

Definira se i pojam „Nacionalna manjina“ kao dio stanovništva – državljanin Bosne i Hercegovine koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivna naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close