'Ne može se nametnuti''

Zovko: Rješenje za Izborni zakon mora biti pronađeno unutar BiH

''Konačno rješenje se ne može nametnuti, ono mora biti pronađeno unutar Bosne i Hercegovine i uz poštivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i Ustava BiH''
Vijesti / Politika | 23. 11. 2021. u 16:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament će tijekom svoje plenarne sjednice u Strasbourgu održati raspravu o stanju u BiH, a potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Željana Zovko upozorila je kako vrijeme da politički lideri postignu dogovor o potrebnim izbornim reformama istječe.

''Sve veće trenje između tri zajednice u Bosni i Hercegovini, nažalost, odvlači pažnju od najhitnijeg zadatka koji čeka djelovanje političara, a to je dogovor o reformi Izbornog zakona kako bi se omogućili uključivi izbori za sve konstitutivne narode i sve građane'' - naglasila je Zovko.

Podsjetila je na rezolucije Europskog parlamenta u kojima se ističe da vjerodostojni izbori zahtijevaju da Izborni zakon bude u skladu s odlukama državnog suda i međunarodnih sudova.

''Konačno rješenje se ne može nametnuti, ono mora biti pronađeno unutar Bosne i Hercegovine i uz poštivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i Ustava BiH'' - istaknula je potpredsjednica Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom.

Dodala je kako bi osiguranje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana BiH ne samo poboljšalo funkcionalnost zemlje, već bi značilo i iskorak u reformskoj agendi zemlje i odskočnu dasku prema europskim integracijama, priopćeno je iz ureda zastupnice Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close