Nabavka cjepiva u BiH

Zastupnički dom traži izravne pregovore s proizvođačima cjepiva

Zastupnički dom je naložio da federalni nivo zatraži od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da se s diplomatsko-konzularnim predstavnicima aktivno uključe u direktnu komunikaciju s proizvođačima cjepiva.
Vijesti / Politika | 24. 02. 2021. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na 19. redovnoj sjednici zaključcima zadužio Vladu FBiH da formira ad hoc tim za izravne pregovore odmah s proizvođačima cjepiva protiv COVID-a 19.

U navedeni tim treba da budu uključeni i predstavnici Odbora Zastupničkog doma za zdravstvo.

Također je zaključeno da hitno treba održati sastanak premijera Federacije BiH, federalnog ministra zdravstva, premijera svih kantona, kantonalnih ministara zdravstva i predstavnika parlamentarnog odbora za zdravstvo u roku od 72 sata do sedam dana, a u cilju jedinstvenog nastupa u procesu nabavke cjepiva i cijepljenja stanovništva.

Zastupnički dom je narednim zaključkom naložio da federalni nivo zatraži od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da se s diplomatsko-konzularnim predstavnicima aktivno uključe u direktnu komunikaciju s proizvođačima cjepiva.

Također je zaključeno da treba dopuniti član 10. Zakona o javnim nabavkama, kojim bi se izuzela primjena Zakona o slučajevima nabavke rizičnih lijekova (cjepiva) u uvjetima pandemije, odnosno epidemije zaraznih bolesti većih razmjera, a u cilju zaštite javnog zdravlja i stanovništva i sprečavanja transmisije zaraznih bolesti  za koje je oglašena pandemija, odnosno epidemija.

Zastupnički dom je, također, zaključio da treba dopuniti član 63. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, kojim bi se omogućilo da, izuzetno, u uvjetima pandemije, odnosno epidemije zaraznih bolesti, uvoz i velepromet rizičnih lijekova (cjepiva), pored veleprometnika, mogu raditi i proizvođači cjepiva na način i pod uvjetima deklariranim od proizvođača.

Ovih pet zaključaka je Zastupnički dom, na 19. redovnoj sjednici donio na prijedlog parlamentarnog odbora za zdravstvo u završnici tačke dnevnog reda u čijem su toku zastupnici upoznati s Informacijom upućenom ranije iz Federalne vlade o planu cijepljenja protiv COVID-a 19 u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close