Kako dalje?

Javne nabavke u BiH nisu javne ni transparentne

Sustav javnih nabavki u BiH je obesmišljen i ne funkcionira.
Vijesti / Politika | 24. 02. 2021. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko je ozbiljna situacija u sustavu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini najbolje pokazuje činjenica da je informacija o tome da bh. vlasti „ne znaju“ nabaviti cjepivo protiv COVID 19 virusa u okviru postojećeg Zakona o javnim nabavkama zasjenila podatke da se kroz javne nabavke godišnje „izgubi“ iznos 400 - 500 milijuna KM.

Ovo je, između ostalog, iznešeno na zaključnoj konferenciji za medije, održanoj u Sarajevu, na kojoj je prezentirana finalna publikacija projekta “Da javne nabavke i u BiH postanu javne”.

Tijekom pet godina projekta, praćeno je 12,214 konkretnih javnih nabavki, procijenjene vrijednosti od skoro 4,5 milijardi KM.

“Sustav javnih nabavki u BiH je obesmišljen i ne funkcionira i svi smo žrtve takvog stanja. Generalno je problematično što sustav generira korupciju u BiH i dodatno devastira slabu bh. ekonomiju, a posebno što sustav uopće ne odgovara na egzistencijalne potrebe građana. Potrebna je hitna, sveobuhvatna i korjenita reforma sustava. Da li to znaju vlasti, nismo sigurni, ali mi znamo i javno prezentiramo kako se to treba učiniti” istaknuo je Mervan Miraščija, voditelj projekta ispred Fonda otvoreno društvo BiH.

Partneri na projektu su predstavili publikaciju projekta sa sumarnim podacima za posljednjih pet godina, konkretnim primjerima neregularnosti i zloupotreba, planom potrebnih mjera za cjelovito unaprijeđenje sustava javnih nabavki u BiH, te prijedlogom izmjena Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Publikacija "Da javne nabavke u BiH postanu javne" dostupna je na ovom linku.

Identifikacijom rizika u različitim fazama ciklusa javnih nabavki, ustanovili su da se uvjerljivo na prvom mjestu nalaze neadekvatne procedure, čak u 87.91% analiziranih slučajeva.

Prezentirani podaci potvrđuju da je integritet domaćih ugovornih organa jako narušen, da su institucije sustava javnih nabavki obesmišljene, kao i da su ponuđači veoma nezadovoljni cjelokupnim sustavom i korupcijom sveprisutnom u javnim nabavkama.

Po završetku projekta, prikupljene analize i preporuke su dostavljene na adrese nadležnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija u BiH, a sudionici projekta su se stavili na raspolaganje za potrebnu pomoć i podršku.

Partneri u projektu “Da javne nabavke postanu javne” su bili Fond otvoreno društvo BiH, Udruženje građana Tender, Transparency International BiH, EDA Banja Luka i Fondacija Media Centar Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close