2.701.845.731 KM

Zastupnički dom PFBiH odobrio rebalans ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH

Rebalansom će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga u iznosu od 107 milijuna KM, koja su ostala neutrošena u proračunu FBiH za 2018. godinu
Vijesti / Politika | 16. 07. 2019. u 22:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većinom glasova Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je rebalans ovogodišnjeg proračuna FBiH u iznosu od 2.701.845.731 KM, koji je u odnosu na aktualni proračun veći za 48 milijuna KM.

Zastupnici su usvojili i zaključak Kluba poslanika DF-GS, kojim se zadužuje Vlada da s pozicije "tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima - županije i općine" sredstva u visini od tri milijuna KM usmjeri općinama za poticanje biljne proizvodnje.

Glavni razlog za donošenje rebalansa proračuna je primjena zakona o demobiliziranim braniteljima i članovima njihovih obitelji za što je potrebno u 2019. godini osigurati sredstva u ukupnom iznosu od 25 milijuna KM, a koja ovogodišnjim proračunom FBiH nisu bila planirana.

Osim toga, rebalansom će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga u iznosu od 107 milijuna KM, koja su ostala neutrošena u proračunu FBiH za 2018. godinu, a iz kojih će se financirati projekti izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara i drugo.

Također, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 milijuna KM, koja se odnose na dividendu JP "Elektroprivreda BiH" i za koja se očekuje da budu uplaćena u narednom razdoblju, a bit će korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu.

Predviđena su i dodatna sredstva od dva milijuna KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću, koja su također ostala neutrošena u proračunu FBiH za 2018. godinu.

Ovogodišnjim proračunom FBiH za projekte izgradnje ovog aerodroma već je osigurano 3,5 milijuna KM, te će taj iznos, zajedno sa pomenutih dva milijuna KM, u izmjenama i dopunama proračuna FBiH za 2019. godinu dostići iznos od 5,5 milijuna KM namijenjenih ovom projektu.

Planirano je dodatnih osam milijuna KM na ime transfera nižim razinama vlasti - kantoni i općine, te ovaj transfer sada ukupno iznosi 18 milijuna KM.

Ključne aktivnosti u sferi fiskalne politike prvenstveno podrazumijevaju djelovanje u pravcu stvaranja povoljnog i stabilnog poslovnog okruženja, atraktivnog za povećan priliv i domaćih i stranih investicija, kao glavnog generatora projiciranog srednjoročnog makroekonomskog rasta.

Provedbu planiranih aktivnosti i dalje prati nastavak reformi u cilju kreiranja stabilnog poreznog sistema i njegovog približavanja standardima Europske unije.

S tim u vezi, fokus prihodovne strane proračuna će biti na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja kroz smanjenje cijene rada, rasterećenje privrede kroz restrukturiranje poreznog sistema, smanjenje poreznog duga, te povećanje discipline poreznih obveznika, što će se u konačnici odraziti i na povećanje naplate indirektnih i direktnih poreza.

Uz rebalans proračuna Federacije usvojen je i zakon o njegovom izvršenju. Da bi ovi akti mogli stupiti na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH, koji će se o tome izjašnjavati u četvrtak, 18. srpnja.

Vidović: RS nije prezadužena, dug iznosi 5,1 milijardu KM

Ministrica financija Republike Srpske (RS) Zora Vidović tvrdi da taj bh.entitet nije prezadužen.

Komentirajući optužbe opozicije u Narodnoj skupštini da je RS prezadužena, Vidović je u obraćanju entitetskom parlamentu istakla da se uzeti krediti redovno vraćaju te da se smanjuje dug po tom osnovu, koji iznosi oko 5,1 milijardi KM ili 48,7 posto BDP-a.

Opozicija u RS upozorila je danas da će zaduženje tog bh. entiteta biti povećano za oko milijardu KM, ako se usvoje odluke za kredit od 150 milijuna eura za šest kilometara obilaznice kod Doboja te odobre entitetske garancije do iznosa od 800 milijuna KM.

Nisu upitna, naveli su, ulaganja u infrastrukturu, ali se postavlja pitanje da li se svi ti projekti moraju financirati iz kredita.

Vidović kaže da RS ima mogućnosti da vraća i nova zaduženja.

U entitetskom parlamentu u toku je rasprava o Prijedlogu odluke o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godini, a do iznosa od 800 milijuna KM.

Resorna ministarstva su iskazala interes za izdavanje garancija prvenstveno u oblasti energetike, zdravstva, kao i za Olimpijski centar "Jahorina".

Kopirati
Drag cursor here to close