Osiguranje

Zastupnica položila zakletvu pa odmah zatražila "bijeli kruh"

"Marilović ima pravo zatražiti zasnivanje radnog odnosa i profesionalni status, jer je to njeno pravo. Ako to uradi, ona praktično automatski stječe pravo na tzv. bijeli kruh po okončanju mandata", kazao je Gligorić.
Vijesti / Politika | 27. 10. 2022. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevenka Marilović iz Zvornika koja u srijedu je položila zakletvu i započela zastupnički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prenosi Capital

Odmah poslije svečane zakletve podnijela je Administrativnom povjerenstvu Narodne skupštine RS zahtjev za zasnivanje profesionalnog statusa koji će joj omogućiti da ostvari pravo na šestomjesečnu plaću nakon isteka mandata ili tzv. bijeli kruh.

Predsjednik Administrativnog povjerenstva Slavko Gligorić kazao je da svaki narodni zastupnik koji zasnuje radni odnos i stekne profesionalni status ima pravo na tzv. bijeli kruh poslije isteka mandata.

"Svaki narodni zastunakon što položi zakletvu izjašnjava se u kojem statusu će biti i Administrativno povjerenstvo o tome donosi rješenje. Nevenka Marilović ima pravo zatražiti zasnivanje radnog odnosa i profesionalni status, jer je to njeno pravo. Ako to uradi, ona praktično automatski stječe pravo na tzv. bijeli kruh po okončanju mandata", kazao je Gligorić.

Nevenka Marilović će u skupštinske klupe kao zastupnica SDS-a, jer joj je mandat dodijeljen nakon što je oduzet Kostadinu Vasiću koji ga je 2018. godine osvojio kao kandidat SDS-a. Ono što je specifično je što SIP BiH za samo nekoliko dana ili preciznije 1. studenoga treba da objavi službene rezultate ovogodišnjih općih izbora, a novoizabrani zastupnici bi prema dosadašnjoj praksi do 20. studenoga trebali preuzeti certifikate i tada službeno prestaje mandat aktualnom sazivu NSRS.

To praktično znači da će Nevenka Marilović imati pravo na šestomjesečnu zastupničku plaću ili "bijeli kruh", iako nije zaradila nijednu punu zastupničku plaću, jer nije bila zastupnica ni punih mjesec dana. Plaća profesionalne zastupnice s paušalom, minulim radom i svim ostalim prinadležnostima iznosi oko 3.000 KM, tako da će Marilović u idućih šest mjeseci iz budžeta inkasirati oko 18.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close