Lavrov tvrdi:

'Zapad želi sravniti BiH'

Vijesti / Politika | 01. 12. 2023. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je kako je za sve probleme na Balkanu kriv Zapad i politika Zapada.

Foto: AFP / Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov 

Lavrov je na konferenciji za novinare nakon 30. Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Skopju rekao da Zapad okreće zemlje Balkana jedne protiv drugih.

Zapad ucjenjuje Srbiju

"Pogledajte samo BiH. Oni žele da je potpuno unište, sravne", rekao je Lavrov.

Dodao je kako neke zemlje Balkana uvode sankcije Rusiji, a neke ne.

Govoreći o Kosovu i Srbiji, Lavrov je rekao da Zapad ucjenjuje Srbiju kako bi uvela sankcije Rusiji.

"EU sada traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji. Čak i ne mora priznati neovisnost samoproglašenog Kosova, već priznati članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama", rekao je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova izjavio je kako je američki državni tajnik Antony Blinken ''pobjegao kao kukavica sa sastanka'', objavio je Reuters.

Tko je pobjegao?

Tvrdi kako je rani odlazak Blinkena i šefa europske diplomacije Josepa Borrella iz makedonske prijestolnice, pokazuje njihov strah od dijaloga.

'' Zašto se to dešava? Pa, vjerojatno misle da time izoliraju Rusiju. Ali ja mislim da su jednostavno kukavice, da se plaše bilo kakvog iskrenog razgovora sa činjenicama u rukama", rekao je Lavrov pred medijima u Skopju.

Video: Russia’s Foreign Minister Sergey #Lavrov arrives in North Macedonia to take part in the #OSCE

Naime, američki državni tajnik boravio je u Skopju pred spomenuti sastanak, a potom je otputovao prije dolaska Lavrova iste večeri.

Neformalnoj večeri prisustvovali su, osim Blinkena, koji je posle Skopja doputovao u Izrael, šefovi diplomacija EU i Velike Britanije, Borell i David Cameron, nakon čega su sva trojica napustili Skopje prije nego što je stigao Lavrov.

Lavrov je, nakon odlaska Blinkena, sletio u Skopje, ali nije išao preko Bugarske, već je preko zračnog prostora Grčke došao u Sjevernu Makedoniju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close