Želja za Europskom unijom

Rusija odredila sljedeću žrtvu?

Lavrov je jučer rekao da Moldavija, istočnoeuropska zemlja i bivša sovjetska republika, dovodi sebe u opasnost u želji da se pridruži Europskoj uniji.
Vijesti / Svijet | 01. 12. 2023. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zaprijetio Moldaviji usred rata u Ukrajini, za koji Kremlj i dalje tvrdi da ga je izazvao Zapad.

Lavrov je jučer rekao da Moldavija, istočnoeuropska zemlja i bivša sovjetska republika, dovodi sebe u opasnost u želji da se pridruži Europskoj uniji. To je rekao tijekom ministarske konferencije koju je održala Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), najveća svjetska regionalna sigurnosna organizacija.

U lipnju 2022. EU i države članice ponudile su nepokolebljivu potporu Moldaviji i dodijelile joj status kandidata. Potpora je ponovno potvrđena u ožujku ove godine, a EU i članice obećale su da će nastaviti pružati sigurnosnu i gospodarsku potporu Moldaviji na putu prema pristupanju.

"Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano riješiti situaciju u Moldaviji prije 20 godina, jedan je od osujećenih pokušaja rješavanja akutnih problema našeg kontinenta na temelju načela OESS-a", rekao je Lavrov. "U to su vrijeme NATO i EU torpedirali dokument... Zapravo, Moldaviji je suđeno da bude sljedeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije koji je pokrenuo Zapad".

Kozakov memorandum bio je plan iz 2003. godine, koji je predložila Rusija, a koji je pokušao riješiti odnose između Moldavije i Transnistrije, separatističke regije koja se odvojila od Moldavije 1990. godine. Memorandum je na kraju odbacio Vladimir Voronin, tadašnji predsjednik Moldavije.

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije je odgovorilo Lavrovu i odbacilo njegove tvrdnje, nazivajući rusku invaziju na Ukrajinu "brutalnom" i rekavši da je Moldavija "osjetila cijeli arsenal pokušaja destabilizacije koje je Rusija pokrenula protiv nas".

"Izjave Rusije, bilo današnje ili ranije, dio su niza neprijateljskih akcija koje Ruska Federacija pokušava provesti prema našoj zemlji u proteklih 30 godina", stoji u priopćenju. "Srećom, sve ovo vrijeme partnerske države na Zapadu bile su uz nas i pomagale nam da uspješno prevladamo te prijetnje", dodaje se.

U priopćenju se dalje navodi: "Uzimajući u obzir da je ministar Lavrov ipak stigao na sastanak OESS-a, nadamo se da će našu poruku - jasnu i oštru - razumjeti i on: Republika Moldavija ide, nepovratno, europskim putem".

Kopirati
Drag cursor here to close