Crna stina

Zaiskrilo oko zemljišta u Livnu: Dizanje živaca i (ne)postojeći planovi

Brešić upozorava, u Livnu se prodaja zemljišta vrši na način dogovora dviju strana. Upozorava, tek kad se proda zemljište onda se daje namjena prostora.
Vijesti / Politika | 18. 03. 2022. u 10:04 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Regulacijski urbanistički planovi u Livnu se uglavnom rade kako kojem lobiju treba i tko bolje plati. Naš je cilj da se donese kvalitetan regulacijski plan, posebno na atraktivnim livanjskim lokacijama, kao što su Crna Stina i jezero Mandek, pa onda neka gradi tko god želi i što god želi, ali po nekom planu'', govori za Bljesak.info Ivica Brešić HRS-ov vijećnik Grada Livna koji je prije nekoliko dana upozorio na bespravnu gradnju na Crnoj Stini, popularnom livanjskom izletištu.

Naime, prošli tjedan zaustavljeni su građevinski radovi na ovoj atraktivnoj lokaciji zbog bespravne gradnje. Inspekcija je zbog nepostojanja lokacijske dozvole stavila zabranu na daljnje radove. Ali, upozorava Brešić, šteta je već počinjena, uništilo se terena više nego što je prodano.

Sporna tri placa

''Zašto? Zato jer je u Livnu u tijeku digitalizacija katastra i baš ove katarske čestice će se digitalizirati i praktični će se stanje priznati de facto kakvo je na terenu. Tako će netko tko je kupio plac negdje u šumi spustiti 100 metara niže do rijeke, i nikome ništa'', objašnjava Brešić.

Sporna tri placa od po 400 metara četvornih prodana su prošle godine, kako to tvrdi Brešić, kao kompenzacijski dogovor s bivšim livanjskim gradonačelnikom Lukom Čelanom Mati Semrenu vlasniku firme GM Semren i Zdenku Konti.

''To su stvari kompenzacije, GM Semren je radio kampanju Luki Čelanu, bivšem livanjskom gradonačelniku pa mu je ovaj to pokrio u zemljištu, a Konta je bio nadzor u poslovima gdje su GM Semren bili izvođači za Grad pa je ovaj to za Grad potpisivao. Za nagradu su dobili priliku da kupe ove atraktivne placeve'', tvrdi Brešić.

Ističe kako su parcele prodane na zadnjoj sjednici starog saziva Gradskog vijeća Grada Livno.

''Naši vijećnici su glasali protiv ove prodaje, ali opet je neka velika većina odlučila da se to tako uradi. O ovome se raspravljalo i na trećoj sjednici novog saziva kada je usvojen zaključak da se na Crnoj Stini i jezeru Madeku ne smije graditi bez regulacijskog plana. Kupnju je definitivno trebao preispitati i novi gradonačelnik'', objašnjava.

Zemljište za 18 KM

Brešić upozorava, u Livnu se prodaja zemljišta vrši na način dogovora dviju strana. Ističe, tek kad se proda zemljište onda se daje namjena prostora.

''Sve se radi na principu da se recimo ti i ja dogovorimo, ti odrediš neku cijenu, objavi se javni natječaj na koji se ne javi nitko od građana osim mene. Ja kupim pošto hoću i onda te izlobiram za pare da napraviš regulacijski plan kakav meni paše. Protiv toga se mi borimo, da netko kupi zemljište za 18 KM u zoni u kojoj će za mjesec dana vrijediti 50 KM. A to se već događalo, i to je zato što nema generalnog plana i što se planovi prave kada i kako kome paše'', objašnjava Brešić.

Mate Semren jedan od vlasnika parcela na kojima je inspekcija zaustavila radove za Bljesak.info objašnjava sve je kupio legalno, te ističe da je zemljište čak platio više nego što vrijedi.

''Zemljište je moje, podnio sam zahtjev Gradu, kupio ga, napravio elaborat i dobio. S obzirom da je ovo građevinska parcela morao sam u roku od godinu dana započeti radove i podnijeti zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole što sam i učinio. Zemljište sam platio više nego što vrijedi, 25 KM po metru četvornom'', objašnjava.

Radovi su za sada obustavljeni dok se ne izda lokacijska dozvola. Govori, trenutno se crta idejno rješenje i glavni projekat za restoran s igralištem za djecu. Za blokadu projekta odgovornim smatra Brešića koji ''blokira sve, ali doslovno sve u gradu''.

Ako mi digne živac…

''On meni tvrdi da ja nemam pravo gradnje zato što nema regulacijskog plana u tom djelu. U Livnu možda ima dva posto površine s regulacijskim planom. Znači po njegovom, u svim selima ljudi ne bi smijeli kuću napraviti. Ako on meni bude stvarao probleme ja ću poslati inspekciju tko god po selima bude kuću pravio pa neka se oni onda obrate Brešiću i vide zašto ne mogu praviti kuće'', kazao je Semren.

''Zemljište je moje, ako mi digne živac neću raditi ništa i ostavit ću sve onako kako je sada'', upozorava.

Zdenko Konta, drugi vlasnik sporne parcele, za Bljesak.info cijeli slučaj komentira kao priliku za medijsko eksponiranje pojedinaca.

''Mi smo cijeli postupak regularno napravili. Provedeno je sve. Ne znam od kud tim ljudima pravo da na sve reagiraju bez ikakvog razloga. Tak lokalitet nema uopće nikakve posebne namjene, niti je proglašen bilo čim, niti ima nekakav poseban status. To što pojedini traže sebi medijski prostor za eksponiranjem to je druga stvar, što ja imam s tim'', kazao je Konta.

Do kraja pisanja ovoga teksta nismo uspjeli dobiti komentar iz Grada Livna o cijelom slučaju.

Kopirati
Drag cursor here to close