Sastanak u Bruxellesu

Vučić: Svima smo dojadili

Vučić je nakon sastanka rekao da se ne moraju uvijek sve stvari vidjeti istim očima, ali i da Srbija poštuje KFOR i NATO.
Vijesti / Politika | 17. 08. 2022. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u srijedu u Bruxelles, gdje se sastao sa generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Vučić je nakon sastanka rekao da se ne moraju uvijek sve stvari vidjeti istim očima, ali i da Srbija poštuje KFOR i NATO.

''Nastavljamo poštovati mandat KFOR-a u skladu sa rezolucijom 1244. Za nas su mir i stabilnost prioritet. Srbija će se držati međunarodnog javnog prava, rezolucije, Bruxelleskog sporazuma. Razgovori sutra će biti teški, nismo suglasni ni po jednom pitanju'', rekao je Vučić.

"Svima u Bruxellesu smo dojadili"

Kako je naveo, ponovio je Stoltenbergu da Srbija ostaje vojno neutralna zemlja.

''Svima smo dojadili u Bruxellesu, znam da im je teško slušati naše jadikovke i žalopoljke. Mi smo našu poziciju objasnili, dostavio sam listu upada na sjever Kosova, napade na srpsko stanovništvo'', rekao je Vučić.

Naveo je i da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, po njegovom naređenju, stupio u kontakt sa zapovjednikom KFOR-a, kritične noći početkom kolovoza što je, ističe, značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na Kosovu.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i NATO-a, Vučić je rekao da je Stoltenbergu još jednom prenio da je Srbija vojno neutralna zemlja, što će i ostati, i neće se u tom blokovskom smislu opredjeljivati.

''Imamo povijest koja nije laka ni jednostavna, ali želimo učvrstiti dalju suradnju sa KFOR-om i NATO-om, da izbjegnemo svaku vrstu mogućnosti da dođe do eskalacije i sukoba'', poručio je Vučić.

Slijede brojni sastanci

Odgovarajući na pitanja o prelasku graničnog prelaza što su, kako su tvrdili pojedini albanski mediji, učinile srpska vojska i policija, Vučić je rekao da se to nijednog trenutka nije dogodilo.

''Lagali su za to kao što lažu i za sve drugo'' rekao je on, dodavši da "isto tako lažu 180 dana da će Srbija da napadne nekoga u regiji".

Kazao je i da je zahvalan NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, "za razliku od nekih drugih".

Stoltenberg se na to nadovezao, rekavši da se uloga NATO na Kosovu zasniva na jasnom mandatu UN-a, da je KFOR neutralan, da neće biti uključen u sukob, već da je njegova uloga da osigura sigurnost svim zajednicama.

Poslije sastanka sa Vučićem, predviđeno je da Stoltenberg razgovara i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Uoči odlaska u Brisel, Vučić je rekao da ne zna šta može da očekuje od razgovora, ali je istakao važnu ulogu NATO-a i KFOR-a na Kosovu.

Nakon ovog, slijede sastanci sa izaslanicima: za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom i izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Tokom sutrašnjeg dana, na agendi su razgovori sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i izaslanikom Lajčkom, nakon čega će, u okviru dijaloga Beograda i Prištine i uz evropske posrednike, uslijediti sastanak i sa Kurtijem, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close