Sporni dokument

Pahor: Nisam bio upoznat s ‘non-paperom’, protiv sam pomjeranja granica

''Zamisli o konačnom raspadu Jugoslavije i mijenjanju postojećih granica odlučno se protivim jer ne vjerujem da je to moguće postići mirnim putem.''
Vijesti / Politika | 16. 04. 2021. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Slovenije Borut Pahor održao je danas pres-konferenciju u vezi izvještavanja medija u Republici Sloveniji o postojanju "non paper" dokumenta o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, prenosi N1.

''Bilo gdje i bilo kada imam priliku objasniti svoje stajalište vezano uz širenje Europske unije na Zapadni Balkan, objašnjavam sljedeće. Prvo, odlučno podupirem širenje EU na države Zapadnog Balkana. Drugo, širenje EU s državama Zapadnog Balkana je geopolitičko pitanje prve kategorije. Treće, zagovaram tezu da bi bilo, zbog svih okolnosti, najbolje kada bi se EU odlučila da u razumno kratko vrijeme u EU uključi sve države Zapadnog Balkana i da tome prilagodi svoju strategiju širenja. Četvrto, širenje EU na države Zapadnog Balkana postaje sve više i pitanje vremena, ne samo političke volje. Peto, brže širenje EU na ZB također bi smanjio značenje naivnih i opasnih zamisli o mijenjanju granica koje se zbog prilika ne mogu dogoditi mirnim putem. Sve te zamisli o promjeni granica odbijam. Šesto, brži proces uključivanja zemalja ZB značajno bi ojačao načelo teritorijane cjelovitosti država, rješavanja njihovih dvostranih pitanja i bitno ojačalo stabilnost regije i cijele Europe'', kazao je Pahor.

Kako je naveo, o ovim stvarima posvećuje pažnju više od 10 godina.

''Nedavno sam posjetio Sarajevo i susreo se sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH, prijatelj sam te države Bosne i Hercegovine, njene teritorijalne cjelovitosti i njene euroatlantske perspektive. Jedan sam od rijetkih voditelja država koji tako jasno naglašavaju značenje pomirenja. Kao predsjednik sam BiH posjetio sedam puta. U vrijeme moje zadnje posjete, nisam bio upoznat sa nikakvim 'non-paperom'. Zamisli o konačnom raspadu Jugoslavije i mijenjanju postojećih granica odlučno se protivim jer ne vjerujem da je to moguće postići mirnim putem. I o tome sam javno govorio'', naveo je Pahor.

Kopirati
Drag cursor here to close