Zapadni Balkan i non paper

Inzko: Nema prekrajanja granica

''A meni je 1996. godine, Momčilo Krajišnik predao na Palama fino izrađenu geografsku kartu, po kojoj bi BiH odustala od Neuma. Hrvatska bi bila iz 'jednog komada'. A zauzvrat, BiH bi dobila česticu od cca. 20 kilometara, južno od Dubrovnika''
Vijesti / Politika | 15. 04. 2021. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko poručio je danas za N1 kako je vrijeme prekrajanja granica prošlo.

"Upravni odbor PIC-a u više je navrata potvrdio svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta", kazao je on komentirajući navode slovenačkih medija o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

''Prema izjavama Paddyja Ashdowna. Njemu je osobno u Londonu 6. svibnja 1995., prigodom obilježavanja 50. obljetnice pobjede nad fašizmom, predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, 'odao' svoju politiku prema Bosni i Hercegovini. Tada je predsjednik Tuđman – na nagovor Paddyja Ashdowna, kojeg je prvi put sreo u životu – iscrtao famoznu 'salvetu'. U kojoj su izričito ocrtane njegove težnje prema Bosni i Hercegovini'', kazao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Inzko o iskustvu sa Krajišnikom

Inzko je za N1 istakao kako se slična situacija i njemu dogodila.

''A meni je 1996. godine, Momčilo Krajišnik predao na Palama fino izrađenu geografsku kartu, po kojoj bi BiH odustala od Neuma. Hrvatska bi bila iz 'jednog komada'. A zauzvrat, Bosna i Hercegovina bi dobila česticu od cca. 20 kilometara, južno od Dubrovnika. Na crnogorskoj granici. Novost je bila i u drugom detalju. Pola morske obale bi pripadalo Republici Srpskoj. Tu kartu čuvam negdje u Austriji'', ističe Inzko.

Međutim, vrijeme prekrajanja granica je prošlo, jasna je visoki predstavnik.

Jasan stav PIC-a

''Upravni odbor PIC-a u više je navrata potvrdio svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Dayton ne daje mogućnost raspada države i u tom pogledu stav OHR-a ostaje jasan i nepromijenjen. Stoga je javni i politički diskurs u BiH najbolje usmjeriti na to kako ubrzati reforme da bi se poboljšao svakodnevni život ljudi i unaprijedio put BiH ka integracijama u EU'', zaključeno je u odgovoru Inzka na pitanje N1.

Kopirati
Drag cursor here to close