Povezati se bolje cestama

Vučić i Dodik: BiH za Srbiju iznimno važan trgovinski partner

Nakon sastanka sa Dodikom u Predsjedništvu Srbije, kome su nazočili i predsjednica RS-a Željka Cvijanović i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, Vučić je kazao da su imali sveobuhvatne i važne razgovore.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2020. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija i bh. entitet Republika Srpska imaju odličnu suradnju u kontinuitetu, odnosi su na veoma odgovornom i ozbiljnom nivou i uvijek i u svakom trenutku podržavamo jedni druge, suglasili su se danas u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Milorad Dodik, javlja Anadolija.

Nakon sastanka sa Dodikom u Predsjedništvu Srbije, kome su nazočili i predsjednica RS-a Željka Cvijanović i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, Vučić je kazao da su imali sveobuhvatne i važne razgovore.

"Mi imamo odličnu suradnju u kontinuitetu i razgovarali smo o svim našim odnosima, bilateralnim odnosima i pre svega ekonomskoj uaradnji", rekao je Vučić, dodavši da je upoznao prisutne sa time da su za dionicu autocesteKuzmin-Sremska Rača dobivene prve građevinske dozvole, te da se očekuje ostvaranje svih prethodno najavljenih rezultata.

On je naveo i da će put Čačak-Požega biti završen do kraja 2021. godine, poslije čega će se nastaviti ka Sjenici, Novom Pazaru, drugi put, odnosno brza prometnica ka Užicu, a treći ka Kotromanu i Višegradu čime bi se i Sarajevo približilo Srbiji.

"Odnosi sa RS-om su na visokom i veoma odgovornom i ozbiljnom nivou postavljeni sa obje strane, uvijek i u svakom trenutku podržavamo jedni druge i uvijek govorimo otvoreno o svim pitanjima", dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, međusobna podrška se podrazumijeva, a Srbija i RS "čuvaju leđa jedni drugima".

Vučić je rekao i da je Srbija uvijek i u svakom trenutku spremna da pomogne RS-u, da je pomagala i da će uvek biti spremna da pomaže.

Predsjednik Srbije je kazao i da je za Srbiju BiH jedna od najznačajnijih trgovinskih partnera, te da želi da se ti odnosi, pogotovo po pitanju cestovne infrastrukture i dalje unapređuju.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Milorad Dodik izrazio zadovoljstvo što će se nastaviti sa radom u vezi sa cestovnom infrastrukturom što je dogovoreno ranije.

On je zahvalio predsjedniku Srbije "na najintenzivnijoj podršci".

Komentirajući pitanje Kosova, Dodik je naveo da je potpuno uveren da Srbija nema što da brine dok pregovore vodi Vučić.

"RS ima jasnu poziciju, i mi podržavamo poziciju službenog Beograda po pitanju Kosova i ja sam uvjeren da je pozicija Srbije mnogo jača danas po tom pitanju, te nema potrebe da se to pitanje požuruje", rekao je Dodik.

On je pozvao sve ljude da se ujedine po pitanju Kosova, jer je politička stabilnost Srbije korisna za sve Srbe gdje god oni živjeli.

Dodik je zahvalio i na pomoći koju Srbija sutra šalje za općinu Drvar, u vidu respiratora, skafandera, kombi vozila i medicinske opreme.

Kopirati
Drag cursor here to close