?

Von der Leyen predala Zelenskom upitnik o članstvu u Europsku uniju

"Rusija će pasti u ekonomsko, financijsko i tehnološko propadanje, dok Ukrajina maršira prema europskoj budućnosti. To je ono što vidim", rekla je.
Vijesti / Politika | 09. 04. 2022. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija je predsjedniku Zelenskom uručila upitnik koji će Ukrajinu odvesti korak dalje u dobivanju statusa kandidata za članstvo u EU na konferenciji u Kijevu.

U razgovoru s ukrajinskim predsjednikom, šefica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će EU podržati Ukrajinu kako bi osigurala da njezin završetak traje "tjednima, a ne godinama", budući da je proces donekle ubrzan zbog rata.

"Rusija će pasti u ekonomsko, financijsko i tehnološko propadanje, dok Ukrajina maršira prema europskoj budućnosti. To je ono što vidim", rekla je.

Primivši upitnik u omotnici, Zelenski je uvjeravao novinare da će odgovor biti spreman za tjedan dana.

Danas je 45. dan rata u Ukrajini. Ruske snage nastavljaju granatirati ukrajinske gradove, a prema posljednjim izvještajima, rusku vojsku je preuzeo novi zapovjednik Aleksander Dvornikov - koji, kako pišu ruski mediji, ima veliko ratno iskustvo u Siriji. Pentagon također navodi da je u blizini Harkova raspoređeno dodatno oko 1.000 ruskih vojnika te da bi "borbe mogle biti krvave".

Britansko ministarstvo obrane očekuje pojačane zračne napade na istoku i jugu države. Ruske operacije fokusirane su na regiju Donbas te na Mariupolj i Mikolajiv na jugu.

U raketnom napadu na željezničku stanicu u petak u Kramatorsku na istoku Ukrajine poginulo je najmanje 50 civila, a više od 100 ih je povrijeđeno. Kremlj je negirao da je Rusija upletena, navodeći da je riječ o projektilu kakve koristi samo ukrajinska vojska.
Kopirati
Drag cursor here to close