Šta će drugo reći ...

Rusi kažu da nisu oni pobili civile u Buči; Zelenski optužio Rusiju za genocid

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da njegove snage nisu pobile civile u Buči, gradu blizu Kijeva, koji su ukrajinske snage oslobodile ovih dana.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2022. u 18:51 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da njegove snage nisu pobile civile u Buči, gradu blizu Kijeva, koji su ukrajinske snage oslobodile ovih dana.

"Dok je taj grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga nijedan njegov stanovnik nije bio izložen nasilju", navodi ministarstvo u priopćenju.

Dodaje da je ruska vojska civilima na tom području raspodijelila 452 tone humanitarne pomoći.

Ministarstvo je dodalo da su svi stanovnici "mogli slobodno otići" iz tog mjesta "na sjever", dok su južna predgrađa grada "bila na meti danonoćne paljbe ukrajinskih postrojbi".

U priopćenju se usto tvrdi da su snimke trupala na ulicama grada "još jedna predstava kijevskog režima za zapadna glasila".

Navodi se i da su se sve ruske vojne postrojbe povukle iz Buče 30. ožujka, dan pošto je Rusija najavila da će znatno smanjiti djelovanje na sjeveru Ukrajine.

Zelenski optužio Rusiju da je počinila "genocid" u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u nedjelju Rusiju da je počinila "genocid" u Ukrajini kako bi istrijebila "čitav narod", dan nakon otkrića velikog broja trupala na ulicama grada blizu Kijeva, nakon povlačenja ruskih snaga.

"Da, to je genocid. Istrjebljenje čitavog naroda i ljudi, mi smo ukrajinski građani. Imamo više od sto narodnosti. Ovo je uništenje i istrjebljenje svih tih narodnosti", rekao je u razgovoru za američku mrežu CBS.

"I to se događa u Europi u 21. stoljeću", izrazio je žaljenje ukrajinski predsjednik i osudio "mučenje čitavog naroda".

Ukrajina je optužila rusku vojsku da je "svjesno počinila pokolj" u Buči gdje su pronađena mrtva tijela nakon njezina povlačenja i traži istragu i procesuiranje počinitelja na što pozivaju i nevladina udruga Human Rights Watch te zapadni dužnosnici, javljaju u nedjelju agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close