Ne ide

Vlast u HNŽ - Zbog koje je fotelje puklo 10 sati prije dogovora

Arman Zalihić, zastupnik SDP-a BiH u županijskoj Skupštini, rekao je kako je ''za SDP naprihvatljivija bila prva varijanta - da s DF-om i NiP-om napravimo vlast uz HDZ BiH''.
Vijesti / Politika | 23. 10. 2023. u 10:49 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne možemo naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a u koalicijski sporazum kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma, a sve po završenom pregovaračkom procesu'', objavio je Županijski odbor HDZ-a BiH objavivši kako žali zbog izostanka realizacije dogovora za formiranje Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

10 sati prije sastanka

''Apeliramo i podsjećamo političke subjekte kako su mandat i povjerenje dobili isključivo od žitelja ove županije, te da jedinu odgovornost imamo prema njima'', navedeno je.

Arman Zalihić, zastupnik SDP-a BiH u županijskoj Skupštini, rekao je kako je ''za SDP naprihvatljivija bila prva varijanta - da s DF-om i NiP-om napravimo vlast uz HDZ BiH''.

'Komšić je povukao ručnu na priču naše suradnje, i u interesu građana smo tražili neku alternativu. Građani su nas birali da nakon tehničkog mandata Vlade HNŽ napravimo Vladu, ne da sjedimo u hladovini opozicije, i jedina moguća priča je bila otvoriti pregovore sa SDA i HDZ'' rekao je navodeći kako su, unatoč negativnim odnosima, ''posebno sa SDA'', smatrali da moraju sjesti i razgovarati.

''Razgovarali smo i o programu i o sporazumu i na kraju kad smo dogovorili i programsku koaliciju i dogovorili program, dogodilo se da 10 sati prije zakazane sjednice Skupštine SDA traži da u cijelu priču, mimo dogovora, uđe još jedna stranka - NES. Nama je to neprihvatljivo, u sporazumu jasno stoji da će ministra pravosuđa usuglasiti SDA i SDP. Dakle, dvije stranke. Imali smo strpljenja, čekali smo, ali na kraju je došao zahtjev da taj resor ne usuglase dvije stranke, nego da se taj resor da NES-u, što je za nas neprihvatljivo'', rekao je.

Program, korupcija i kriminal

Zalihić kaže kako je dogovoreno u programu ''da on govori o borbi protiv korupcije i kriminala''.

''Uzeli smo jedan od resora koji je bio u nadležnosti te stranke, a u kojemu su se događale ružne stvari, što smo mi htjeli popraviti, a ne ulaziti u varijante loše raspodjele fotelja i vlasti. Ne mogu reći da se osjećamo izdanima, razgovarali smo u dobroj volji. Bilo bi neodgovorno prema građanima da sjedimo u hladovini i kažemo da smo ljuti na nekoga i ne želimo u vlast i da HNŽ ima tehničku vladu 20 godina. Neozbiljno je da SDA dođe na zadnji sastanak par sati prije sjednice Skupštine i ponudi ime kandidata stranke koja nije potpisnik sporazuma i za koju smo govorili cijelo vrijeme da je za nas neprihvatljiv partner, i koja nam na kraju nije potrebna za 2/3 većinu u Skupštini'', rekao je i naveo kako ''SDA očito ima unutarstranačkih problema''.

Smatra da je ''direktiva došla s više razine vlasti, zbog njihove suradnje, ali su oni nama ovdje u županiji neprihvatljivi''.

Resor kao dogovor SDA i SDP-a

''Jasno im je rečeno da nam NES ne treba. Moraju kao stranka odlučiti je li im važnija Vlada HNŽ i građani ili njihov partner koji ima jednog zastupnika u Skupštini koji nije nikakav politički faktor u HNŽ i koji ima jednu kontaminiranu priču i nosi teret te priče na svojim leđima'', rekao je.

Istaknuo je kako ranije nije bilo najava da SDA želi NES u vlasti.

''Cijelo vrijeme je komunicirano da taj resor mora biti dogovor SDP-a i SDA. Tu smo bili korektni isto, odgađali smo vrijeme da oni razgovaraju o tome svemu. Prvi put se priča o NES-u pojavila za vikend pred Skupštinu i dan pred samu sjednicu. Mi smo s NiP-om razgovarali, cijenim te ljude iz te stranke, s njima smo razgovarali, oni su rekli da s nama ne žele ući u te pregovore. Poštujem njihov stav ali mislim da se razlikujemo u tome da stranke nemaju kapacitet u Skupštini da participiraju u vlasti i žele biti oporba i kritika u Skupštini'', rekao je Zalihić.

Kopirati
Drag cursor here to close