Bez etničkih podjela

Vlada Njemačke protiv reformi Izbornog zakona BiH?

Prevladavanje etničkih podjela u zemlji bi trebao biti vodeći politički cilj u rješavanju pitanja Sejdić-Finci, ističe se u dokumentu.
Vijesti / Politika | 06. 05. 2021. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka Vlada objavila je službeni stav o pregovorima koji se vode u Bosni i Hercegovini o reformi Izbornog zakona.

"Kako bi se zaustavila diskriminacija građana Bosne i Hercegovine koji ne pripadaju jednom od konstitutivnih naroda, implementacija 'Sejdić-Finci' odluke Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine kroz ustavne promjene je od ključnog značaja", navodi se u dokumentu njemačkog ministarstva za vanjske poslove.

Prevladavanje etničkih podjela u zemlji bi trebao biti vodeći politički cilj u rješavanju pitanja Sejdić-Finci, ističe se u dokumentu.

"Njemačka Vlada smatra kako bi princip 'legitimnog političkog predstavljanja' koji se spominje u kontekstu izborne reforme, mogao dodatno produbiti podjelu u BiH I zakomplicirati implementaciju relevantnih sudskih presuda", navodi se u dokumentu, prenosi N1.

Vijeće za politiku demokratizacije koje je objavilo dokument na službenoj Twitter stranici dodaje kako ovaj dokument predstavlja distanciranje njemačke vlade od 3. mostarskog sporazuma u kojem su izloženi principi za izmjenu izbornog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close