Radna grupa

Pod lupom: Treba nam izborni zakon prije izbora 2022.

Očekuju da će donositelji odluka pokazati visok stupanj odgovornost za neophodne izmjene Izbornog zakona BiH.
Vijesti / Politika | 03. 03. 2021. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' kao koalicija organizacija civilnog društva koja se prvenstveno bavi posmatranjem izbora i zaštitom izbornog procesa, kao i davanjem preporuka za unapređenje Izbornog zakona BiH, poslala je apel na adrese oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Vijeću ministara BiH, na što hitnije formiranje i početak rada Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH.

S obzirom na to da je predstojeći period relativno kratak za neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, imajući u vidu da će se izbori održati 2022. godine, potrebno je pripremiti sve neophodne izmjene Izbornog zakona BiH koje će u prvom redu omogućiti transparentnije i poštenije Opće izbore 2022. godine, priopćeno je iz Pod lupom. 

Potrebno je, ističu, do kraja ove kalendarske godine uputiti u parlamentarnu proceduru sve izmjene Izbornog zakona koje će biti usaglašene u Interresornoj radnoj grupi, čime bi započeo proces ispunjavanja jednog od 14 prioriteta koje je Europska unija postavila kao obavezu vlastima u BiH.

''Ključne izmjene, pored onih koje se tiču implementacije presuda međunarodnih i domaćih sudova u pogledu utvrđene diskriminacije, osiguravanja jednakog pasivnog biračkog prava za sve građanke i građane BiH, moraju se ticati i unapređenja određenih tehničkih rješenja za provedbu izbora. U prvom redu smatramo da kroz izmjene Izbornog zakona BiH treba predvidjeti drugačiji način imenovanja biračkih odbora i zakonom onemogućiti ''trgovinu'' mjestima u biračkim odborima, uvesti nove tehnologije u izborni proces (elektronska identifikacija birača, utvrđivanje rezultata), spriječiti zloupotrebu glasanja izvan BiH, omogućiti podnošenje prigovora svima u svakoj fazi izbornog procesa, pojednostaviti procedure akreditovanja posmatrača izbora, itd'', poručili su. 

Očekuju da će donositelji odluka pokazati visok stupanj odgovornost za neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, a od političkih subjekata i organizacija civilnog društva da dostave svoje prijedloge Interresornoj radnoj grupi kako bi se na taj način došlo do najkvalitetnijih rješenja, poručili su iz Koalicije ''Pod lupom''.

Kopirati
Drag cursor here to close