Toliko o demokraciji

Višković: Schmidt zabranio članstvo BiH u EU

Višković je rekao da Republika Srpska ne priznaje Schmidta kao visokog predstavnika i da njegove odluke nisu obavezujuće za institucije Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 01. 07. 2023. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da ne vjeruje da će odluke Christiana Schmidta, koji je priopćio da stavlja izvan snage odluke Narodne skupštine o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, imati bilo kakve posljedice po Republiku Srpsku, i istakao da je Schmidt danas zabranio i onemogućio BiH članstvo u EU.

Višković je rekao da Republika Srpska ne priznaje Schmidta kao visokog predstavnika i da njegove odluke nisu obavezujuće za institucije Republike Srpske.

"Ovim samo uvodi BiH u još jednu žešću krizu. Republika Srpska će raditi svoj posao kao i do sada, a Schmidt može da svojim odlukama zabavlja Sarajevo, tako da ne vjerujem da će ovo imati bilo kakve posljedice po Republiku Srpsku", istakao je Višković.

On je rekao da Christian Schmidt nije potvrđen u Vijeću sigurnosti UN onako kako je Ustavom i Daytonom predviđeno.

"Gospodin Schmidt, ako je toliko bitan, toliko, evo da ne kažem, pokazao mišiće, pokazao moć, onda bi trebao otići u Vijeće sigurnosti da potvrdi da je on visoki predstavnik u BiH, tada će ga Republika Srpska priznavati. On je bio u Vijeću sigurnosti i tamo, pa skoro dvije najveće zemlje na svijetu, Rusija i Kina, nisu dale suglasnost da bude visoki predstavnik, tako da on nije visoki predstavnik u BiH", ukazao je Višković.

Prema njegovim riječima, ovdje se priča priča o europskim normama i principima i o nekakvom ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU.

"Ja zaista smatram kao čovjek, ne više kao predsjednik Vlade, da jednoj kolonijalnoj, nedemokratskoj, jednoj neustavnoj zemlji nije mjesto u EU, a to je BiH. To je potvrdio i sam Schmidt tako da je na današnji dan Schmidt isključio BiH iz EU", istakao je Višković.

On je dodao da BiH ne treba i ne zaslužuje da bude članica EU, kao zemlja pod protektoratom u kojoj ne vladaju demokratska pravila i s jednim neizabranim strancem i stranim sucimama u Ustavnom sudu.

"To nije odluka institucija BiH, to nije odluka institucija Republike Srpske, nažalost to je odluka neimenovanog zvaničnika koji sebe naziva visoki predstavnik i on je današnjim svojim ponašanjem zabranio i onemogućio BiH članstvo u EU. Tako da bi trebalo prekinuti sve procese u vezi sa europskom integracijama jer je očito od danas svima jasno da BiH nema mjesto u okviru europskih integracija", rekao je Višković.

On je naveo da jedino u BiH neko sam sebe može da imenuje na neku poziciju, da dođe i kaže "od danas ja sam ovdje glavni, ja se za sve pitam".

"Samo se ne pita za životne probleme, ni za ekonomiju, ni za socijalna davanja ni za plate, penzije, tu nema ovlaštenja, nego samo samo ono što misli da on kao pojedinac može da napravi u korist jednog naroda, unitarnu BiH", dodao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da je ovo svima jasno i da je ovo sahrana demokracije i suvereniteta jedne zemlje.

"Od danas BiH niti je suverena, niti je demokratska. Ona je kolonijalna i u rukama jednog čovjeka. Postavlja se pitanje zašto trebaju izbori, zašto građani biraju svoje predstavnike ako jedan čovjek misli da može sebi dati sva prava i da odlučuje o svemu o čemu on smatra da treba da odlučuje", rekao je Višković.

Višković je upitao na osnovu kojih činjenica je Schmidt iznio sve te stavove i sve te prijetnje.

On je upitao zašto Schmidt, ako radi po istim aršinima, nije na isti način sankcionirao ili komentirao i odluke Ustavnog suda BiH.

"Tu se ponaša kao da je manji od makovog zrna zato što je i sam on i njegova kancelarija sudjelovala u kreiranju takvih odluka gdje jedan čitav narod izbace iz Ustavnog suda pa kažu `tamo nema predstavnika`, pa on sad kaže `mora Narodna skupština`. Ništa ne mora", naglasio je Višković.

On je ukazao da u Ustavnom sudu BiH i danas sjedi Srbin, sudac Ustavnog suda kojeg na sjednicu 19. lipnja, kada su mijenjali svoja pravila gdje im više ni za kvorum ne trebaju Srbi, nisu čak ni obavijestili ni pozvali.

"Toliko o demokraciji, toliko o iskrenim namjerama, toliko o promoviranju zajedničkog života u BiH", dodao je Višković.

Kopirati
Drag cursor here to close