Sve opcije su i dalje na stolu

VIDEO | Christian Schmidt poništio odluke NSRS, donosi izmjene Krivičnog zakona BiH

"Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i nemaju pravo da reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni Sud BiH", bio je kategoričan Schmidt.
Vijesti / Politika | 01. 07. 2023. u 14:50 Bljesak.info / Fena
Schmidt poništio odluke NSRS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je priopćio kako je donio odluke o poništenju Zakona kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, a koje je usvojila Narodna skupština tog entiteta.

Nakon što su, kako je kazao na konferenciji za medije, politički predstavnici pokušali ugroziti vladavinu prava i tako stvoriti pravni kaos, odlučio je da donese još nekoliko odluka.

"Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka Visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS neće stupiti na snagu, a sva procedura donošenja tog zakona je sada završena", kazao je Schmidt.

Također, dodao je, odlučio je da zakon koji je usvojila NSRS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entiteta, da taj zakon ne može stupiti na snagu i svi zakonodavni postupci u donošenju tog zakona su također poništeni, odnosno, završeni.

"S obzirom na to da smo imali nove antidejtonske zakone u NSRS odlučio sam da izmijenim Krivični zakon BiH, tako da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak države tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnovu za tužitelje da oni poduzmu aktivnosti", rekao je Schmidt.

Oni koji ugrožavaju i pokušavaju da sruše ustavni poredak, naglasio je, moraju biti procesuirani. Prije svega oni će snositi posljedice za svoje postupke.

"Sve opcije su na stolu, a vi znate koji je to spektar bonskih ovlasti koje imam na raspolaganju", upozorio je Schmidt.

Izrazio je nadu da će se politički akteri urazumiti, a sreo, je kaže, dosta odgovornih političara koji intenzivno rade kako bi osigurali da država postigne napredak prijema u članstvo u EU.

Pojašnjavajući svoje odluke, visoki predstavnik je kazao da se nedavnim odlukama NSRS direktno krši ustavni poredak BiH, a samim tim i Dejtonski mirovni sporazum.

Dejtonski sporazum je sačinjen možda prekasno, ali, kako je rekao, u namjeri da zaustavi strašni rat, strašne zločine koje su podnosili građani ove države, bez obzira da li se to radilo u Srebrenici ili Sarajevu.

Naš mandat je, ponovio je, da osiguramo da se takvo više nikada ne dogodi, da osiguramo demokratsku, integriranu građansku državu, koja poštuje svoje građane i ostale narode.

"Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i nemaju pravo da reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni Sud BiH", bio je kategoričan Schmidt.

"Ovo je napad na Ustavni Sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira države uključujući i ključne elemente Daytona kao što su odluku Visokog predstavnika". naglasio je pored ostalog Schmidt.

Ne treba zaboraviti, poručio je, tko će snositi najteže posljedice ovakvog neodgovornog avanturizma vladajuće koalicije u Banjoj Luci, a to su građani RS.

"Poštujem ih kao slobodne građane u slobodnoj državi, kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj državi", primijetio je visoki predstavnik.

Ako postoji rasprava o Ustavnom sudu, izmjene su moguće onako kako su definirane Ustavom, te nema problema da političke stranke i institucije razgovaraju o tome, ali „nije moguće odbaciti ovakva pravila i zakone i donositi vlastite odluke“.

Dakle, svi koji poduzimaju takve radnje, trebaju se vratiti za pregovarački sto i doći do dogovora

Dužnosnici iz vladajuće koalicije RS kazali su da odluke visokog predstavnika neće biti primijenjene.

Podsjetimo, unatoč brojnim kritikama zbog potkopavanja pozicije Ustavnog suda BiH, uz upozorenja kako je to drastično kršenje Daytonskog sporazuma, Milorad Dodik je u četvrtak kazao kako ne kani ustuknuti.

"Neprovođenje odluka Ustavnog suda je definitivno dok se ne donese novi zakon (o ustavnom sudu)", izjavio je u četvrtak Dodik na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci. Usput je napao srpskog suca u Ustavnom sudu BiH Zlatka Kneževića, koji je upozorio kako RS može braniti svoje interese samo ukoliko imenuje dva suca, kako je to predviđeno po zakonu, što Dodik uporno odbija dok se ne utvrdi novi ustroj suda odnosno dok se ne eliminiraju suci iz inozemstva.

"Besmislenim, ludim i glupim" je nazvao zahtjeve da sporni zakon povuče odnosno da ga se u protivnom procesuira kazavši kako ga kritike nisu zastrašile.

Kazao je i kako će RS izaći iz BiH "bude li na to prisiljena".

Blokada Ustavnog suda BiH, kako je to zakonom planirao Dodik, za sada još neće stupiti na snagu jer je klub Bošnjaka u parlamentu RS najavio kako će na to uložiti veto.

O tome će vjerojatno odlučivati Ustavni sud RS koji je pod Dodikovom kontrolom, za što će trebati najmanje mjesec dana no i ukoliko taj sud odbije veto moguć je priziv državnom Ustavnom sudu.

Odmah nakon objave ovih odluka potporu Schmidtu dalo je veleposlanstvo SAD. Zakone koje je usvojio parlament RS veleposlanstvo je opisalo kao napad na Dayton koji je sada proizveo posljedice.

"Sjedinjene Države snažno pozdravljaju korištenje svojih bonskih ovlasti od strane visokog predstavnika radi obrane Daytonskog mirovnog sporazuma i zaštite Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u Bosni i Hercegovini", stoji u izjavi veleposlanstva SAD.

Kopirati
Drag cursor here to close