Neizvjesnost

Vijeće ministara BiH još nije odobrilo sredstva za financiranje Općih izbora

Vijeće ministara nije razmatralo prijedlog SIP-a zato što nisu na vrijeme dobili kompletan materijal.
Vijesti / Politika | 21. 04. 2022. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ništa ni ovaj put od novca za provedbu Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Iako se očekivalo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije razmatralo Prijedlog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o odobravanju sredstava iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina za provedbu izbornog procesa.

Kako javlja BHRT, Vijeće ministara nije razmatralo prijedlog SIP-a zato što nisu na vrijeme dobili kompletan materijal.

Iako se očekivalo da će se prijedlog SIP-a Bosne i Hercegovine za osiguranje više od 11 milijuna maraka za pripremu i organizaciju izbornog procesa naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, to se ipak nije dogodilo.

Obrazloženje iz Vijeća ministara - materijal nije kompletan. U SIP-u tvrde da je sve poslano na vrijeme, što, kako su kazali, dokazuje i potvrda o slanju dokumenta u Vijeće ministara 18. travnja.

No, bez obzira na sve ove financijske probleme, još jednom su poručili da održavanje izbora - nije ugroženo.

"I dalje je ova mogućnost o donošenju posebne odluke postoji. Ova današnja sjednica Vijeća ministara (srijeda 20.04. op.a) čini mi se da nije onako završena kako smo očekivali. Ima još nekog vremena da bi se ta posebna odluka mogla donijeti. Naravno, evo imamo i mi neslužbenih informacija da bi do 25. trebalo da bude utvrđen nacrt proračuna od strane Vijeća ministara, u kojem su doznačena sredstva za provedbu izbora", kaže član SIP-a Ahmet Šantić.

Ako se rješenje ne pronađe, u cijelu ovu problematiku sa financiranjem moglo bi se uključiti i državno tužiteljstvo.

I veleposlanik Europske unije, zajedno sa šefom Izaslanstva Johanom Satlerom, pozvali su Vijeće ministara da bez odlaganja odobri financiranje Općih izbora koji bi trebali biti održani u listopadu ove godine.

Inače, sredstva za provedbu izbora moraju biti osigurana, 15 dana od dana raspisivanja, kako je to propisano Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

"SIP ima našu punu podršku, naročito u pripremama za Opće izbore 2022. godine i držeći ih u granici sa svjetskim standardima. Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine mora bez daljnjeg odgađanja odobriti financiranje", potvrdio je Satler.

Na usvajanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su već u proceduri, a koje bi omogućile fer i poštene izbore, pozvali su iz Koalicije
"Pod lupom".

Potrebno je, kazali su, vratiti povjerenje građana te raditi na povećanju integriteta izbornog procesa koji je godinama unazad kompromitiran.

"O čemu smo naročito bili glasni u zadnjem razdoblju jeste to da je nužno u izborni proces u Bosni i Hercegovini uvesti nove tehnologije. Naročito se to odnosi na elektronsku indentifikaciju birača i na uvođenje mašina za skeniranje glasačkih listića", navodi Hasan Kamenjaković iz Koalicije "Pod Lupom".

Budući da su institucije Bosne i Hercegovine na privremenom financiranju više od 15 mjeseci, u zakonu o financiranju insitucija Bosne i Hercegovine navedeno je da, dok traje privremeno financiranje, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine može donijeti privremenu odluku kojom bi se sredstva za financiranje izbora i osigurala.

Kopirati
Drag cursor here to close