Što se čeka?

Političke stranke i dalje bez kandidata za predstojeće izbore

Specifičnost ovih izbora je neizvjesnost. Ne zna se hoće li i u kakvim okolnostima biti održani, ne zna se ni hoće li barem dio Izbornog zakona biti mijenjan.
Vijesti / Politika | 19. 04. 2022. u 07:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dogovora o Izbornom zakonu nema. Opći izbori u Bosni i Hercegovini trebali bi biti raspisani početkom svibnja, a stranke uglavnom nisu istaknule imena kandidata koji će se boriti za neku od vodećih funkcija.

Koplja se, za sada, lome unutar opozicije u oba entiteta, jer pokušavaju doći do jedinstvenog stava. U vladajućim strankama situacija je malo jasnija.

Nije službeno, ali se nagađa da će predsjednici SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a BiH, Dragan Čović, ako ne bude bojkotirao izbore, probati ponovo doći do funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Čović vs. Komšić

Čoviću će glavni konkurent za drugi uzastopni mandat biti Željko Komšić. Sarajevska trojka s imenom bi trebala izaći ovoga tjedna Za sada bi, prema neslužbenim informacijama, najviše šanse mogao imati lider SDP-a, Nermin Nikšić. Spominjalo se i ime Denisa Zvizdića iz Naroda i pravde, ali je ta priča utihnula.

"Znamo što bi nam značila kandidatura nekog od nas, tko bi zapravo taj nivo priče digao za još jednu stepenicu, ali s druge strane, znamo da ono što već do sada radimo nekoliko puta, svaki put kompromisi koje smo pravili, donio nam je višestruko povjerenje građana", kaže predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Sarajevska trojka mjesecima pregovara o zajedničkom kandidatu.

"Mislim da bi jako dobro bilo da je što manje moguće kandidata, da bi se manje rasipali glasovi, pogotovo kad govorimo o opoziciji. No, situacija koju gledamo ovih dana podsjeća na situacije prije četiri godine, kada se također usljed različitih sujeta i interesa predsjednici opozicijskih političkih stranaka nisu uspijevali dogovoriti oko zajedničkog kandidata", podsjeća novinarka Rubina Čengić.

Ni u Republici Srpskoj ništa se ne zna. U SNSD-u se za sada spominje jedino ime - lidera te stranke, Milorada Dodika, ali nije poznato na koju poziciju bi se mogao kandidirati. Dodik ima predsjedničkog staža na oba nivoa. U SNSD-u kažu da je rano govoriti o detaljima.

"SNSD, a tako ni koalicija, nikad se nije nešto pretjerano rano, mislim da se čak nikad nije prije ožujka ni ulazilo u neke razgovore, a pogotovo i travnja, tako da je to neka aktivnost koja nam predstoji u narednom periodu", kaže potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović.

Komplicirana situacija u opoziciji u RS

U opoziciji, čini se, situacija još kompliciranija Kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine najavili su lider DNS-a, Nenad Nešić, kao i Nebojša Vukanović, i to samostalno. SDS i PDP još se lome oko funkcija. Iako se u javnosti pominje da će PDP-ova Jelena Trivić u trku za predsjednicu Republike Srpske, dok će se lider SDS-a boriti za poziciju člana Predsjedništva, potpredsjednik te stranke Milan Miličević kaže da dogovora još nema. Ni među strankama, ni unutar SDS-a.

"Gospodin predsjednik stranke, Mirko Šarović, i ja smo imena koja se spominju kao potencijalni kandidati. Ali isto tako postoji naš dogovor unutar Srpske demokratske stranke da će na kraju biti jedan kandidat ispred SDS-a, da nećemo ući u bilo kakvo preglasavanje na stranačkim organima", objašnjava Miličević, ujedno i predsjednik GO SDS.

Činjenica da pred kraj travnja nijedna strana nije izašla s imenima, analitičarima je indikativna.

"Da imaju kandidate u ovom trenutku, i pozicija i opozicija, oni bi ih istaknuli. To govori samo o jednoj lošoj kvaliteti ovdašnje politike, što se inzistira na nekim "jakim" liderima na tim pozicijama, a tu su se iskristalizirala tri, četiri imena na razini cijele političke scene u Republici Srpskoj", smatra urednik online magazina "Buka" Aleksandar Trifunović.

Specifičnost ovih izbora je neizvjesnost. Ne zna se hoće li i u kakvim okolnostima biti održani, ne zna se ni hoće li barem dio Izbornog zakona biti mijenjan. I baš zbog toga, neke stranke imena se još nisu ni doticale. Izbori se raspisuju početkom svibnja, a trebali bi biti održani u listopadu.

Kopirati
Drag cursor here to close