Novi zahtjev

SIP ponovno traži novac za održavanje izbora

Središnje izborno povjerenstvo BiH uputilo je novi zahtjev, ovaj put direktno Vijeću ministara BiH, da osigura novac za održavanje općih izbora.
Vijesti / Politika | 09. 04. 2022. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo je za N1 da su uputili novi zahtjev u kojem traže osiguravanje sredstva za održavanje općih izbora u BiH.

Podsjetimo, i visoki međunarodni predstavnici uvjetovali su bh. vlasti da, ako ne osiguraju financiranje izbora, to će se smatrati podrivanjem vladavine prava i Daytonskog sporazuma.

Središnje izborno povjerenstvo BiH uputilo je novi zahtjev, ovaj put direktno Vijeću ministara BiH, da osigura novac za održavanje općih izbora. U dva navrata dobili su negativno mišljenje na zahtjev koji je ranije otišao prema Ministarstvu financija BiH.

15 dana

Da će SIP uputiti novi zahtjev jučer su javnost obavijestili najviši međunarodni predstavnici u BiH u pismu dostavljenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i njegovim zamjenicima Biseri Turković i Vjekoslavu Bevandi. U pismu se podvlači da se sredstava moraju osigurati u roku od 15 dana od raspisivanja izbora od strane SIP-a, dakle najkasnije do sredine svibnja.

"Svaki pokušaj daljeg poricanja ili odlaganja traženog financiranja će se smatrati, ne samo aktom koji podriva vladavinu prava i demokraciju, već i kršenjem obveze Daytonskog mirovnog sporazuma. U slučaju da ova obveza ne bude ispunjena, kada BiH jasno ima raspoloživa sredstva, podsjećamo da međunarodna zajednica zadržava nužne instrumente kako bi podržala Mirovni sporazum i zaštitila održavanje općih izbora", navodi se u pismu kojeg potpisuju veleposlanici PIC-a i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Ovim pismom, međunarodna zajednica jasno je stavila do znanja da se opći izbori moraju održati, unatoč stavu HDZ-a kako nisu stvoreni formalno pravni uvjeti, jer odredbe izbornog zakona nisu dogovorene. Ujedno je dana i podrška SIP-u u aktualnom sazivu, za koji SNSD i HDZ tvrde da je nelegitiman.

"Izborna godina, ali prema novim pravilima"

Je li Dragan Čović promijenio mišljenje? Ako je vjerovati njegovom govoru na obilježavanju godišnjice HVO-a, "ovo ipak jest izborna godina, ali bit će održana prema novim pravilima, gdje će biti osigurano legitimno zastupanje".

Na ovom tragu su i ranije poruke i Čovića i Andreja Plenkovića, kako se nadaju još jednom krugu pregovora u Bruxellesu, gdje bi se razgovaralo o onom što je do sada dogovoreno u Neumu i Mostaru, no u SDA za sada bez podrške novim razgovorima.

Inače NSRS bi u ponedjeljak trebala odlučiti o zahtjevu Milorada Dodika za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na potpisivanje memoranduma o suradnji između SIP-a i OSCE-a koji je odobren na sjednici Predsjedništva BiH, bez njegovog pristanka.

Blokada navedenih memoranduma u praksi ništa ne znači, kao ni nedavna izjava Milorada Dodika da postoji varijanta da RS sama organizira izbore.

SIP će nastaviti svoj rad, poručuju.

Peti mjesec, kada se očekuje raspisivanje izbora pokazat će hoće li biti potreban dodatni angažman, odnosno pritisak međunarodne zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close