Formiranje vlasti u USK

VIDEO: SDA ulazi u vlast: Kreću u osvajanje Zastupničkog doma

SDA, DF i NES potpisali sporazum za USK, a podršku obećala i Stranka za BiH.
Vijesti / Politika | 13. 03. 2023. u 20:39 R. I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA i DF ulaze u vlast u Unsko-sanskom kantonu.

Dogovoreno je to večeras na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH gdje su predstavnici SDA, DF-a i NES-a potpisali koalicijski sporazum o uspostavi vlasti u Unsko-sanskom kantonu, a trebala bi im se, u vlasti, pridružiti i Stranka za BiH. 

Musić: SDA ulazi u vlast 

Jasmin Musić, SDA-ov predstavnik iz Unsko-sanskog kantona rekao je večeras da će vlast činiti ove četiri stranke.

""Dio vlasti će uz SDA, DF i NES biti i SBiH. Njihov predstavnik će svoj potpis na sporazum staviti naknadno. Danas nije bio niko iz SBiH, ali oni su prethodnih dana prihvatili da budu dio parlamentarne većine", kazao je Musić. 

 

Ružnić: Oni koji su bili s nama nisu pokazali interes za državu 

Premijer USK Mustafa Ružnić je kazao kako mu je drago da nakon dugo godina, koliko je Krajina imala problem sa stabilnošću vlasti, posebno u ranijem period izvršne vlasti, danas postoji stabilan koalicioni kapacitet koji može odgovoriti da Krajina bude stabilna.

Na pitanje zašto je NES krenuo sa SDA i DF-om iako je ranije surađivao sa strankama Trojke, Ružnić je odgovorio: "Oni koji su bili s nama, pet mjeseci smo radili i pokupšali uraditi stvari, ali su pokazali da nemaju interes za državu I kanton, već lične interese. Građani USK će to najbolje razumjeti. Ne mogu oni sa 100-200 glasova upravljati već oni s 15.000, oni kojima su građani dali podršku. Ova koalicija ima oko 60.000 glasova." 

SDA preko kantona do većine u Zastupničkom domu 

SDA će, čini se, pokušati preko 'kantona' doći do većine u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

U tijeku je proces formiranja vlasti u Federaciji BiH koji predvode stranke Trojke i HDZ BiH. Međutim, do federalne Vlade se neće tako lako doći jer njen saziv moraju potvrditi predsjednica i dvojica potpredsjednika FBiH.

Još nema federalne Vlade 

SDA-ov potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda, Refik Lendo, ne želi odblokirati procese i dati suglasnost za Vladu FBiH u kojem neće biti SDA i Demokratska fronta Željka Komšića.

Kopirati
Drag cursor here to close