"Nema federalne Vlade bez nas"

Izetbegović: Stranci žele ukloniti mene i SDA, zašto nisu zaustavili Dodika i Čovića, Osmorka ne postoji

SDA i DF imaju 13 ruku u bošnjačkom klubu poslanika. Oni ne uspijevaju čak ni u tom Klubu Srba da sami dođu do većine. Možda će im pomoći SNSD, možda HDZ i onda to ima naravno svoje uvjete, rekao je večeras Bakir Izetbegović.
Vijesti / Politika | 19. 01. 2023. u 20:45 G.L. /Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je večeras u Dnevniku D Federalne televizije da nije siguran da će SDA biti u vlasti na državnoj razini, ali da se zato vlast u Federaciji BiH neće moći napraviti bez najveće bošnjačke stranke.

"Vlasti u Federaciji nema bez SDA, neka se izmore"

"Zasad ćemo ostati u ovom sastavu i on neće biti promijenjen dok se ne napravi dogovor normalan u kojem će biti ispoštovana volja birača. Trebaju pobjednici da se dogovore oni koji su dobili najviše glasova, koji imaju najviše parlamentaraca, delegata u Domu naroda, koji imaju predsjednika i potpredsjednika Federacije. Treba ispoštovati volju glasača. SDA je skoro duplo jača od sljedeće stranke na izborima. Mimo toga ići u ovo u što se krenulo, to treba da se izmori i da napravimo kako treba Federalnu vladu", rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA smatra i da Osmorka ne postoji jer se sve svelo na Trojku i još jednu ili dvije manje stranke.

Foto: PR / Bakir Izetbegović

"Osmorka kad se sabere nemaju kao SDA i DF zajedno, ovise o HDZ-u i SNSD-u" 

"Kada se saberu oni nemaju kao SDA i DF zajedno. A u Domu naroda bez pomoći SNSD-a i HDZ-a oni neće imati čak ni potpredsjednika u srpskom klubu. Srba u Federaciji ima 30 puta manje nego Bošnjaka. Dakle SDA i DF imaju 13 ruku u bošnjačkom klubu poslanika. Oni ne uspijevaju čak ni u tom Klubu Srba da sami dođu do većine. Možda će im pomoći SNSD, možda HDZ i onda to ima naravno svoje uvjete od kojih su oni neke već ispunili dajući četvrtu poziciju SNSD-u", ističe Izetbegović.

Vjerojatno će pokušati dati, dodaje, četvrtu poziciju HDZ-u i time prepustiti većinu u Domu naroda na državnom nivou, što je katastrofalna stvar, iz tih nekih sebičnih razloga i jedne besmislene borbe protiv SDA.

Foto: Fena / Bakir Izetbegović

"SDA pregovara ali u tajnosti" 

Izetbegović je otkrio da je SDA pregovarala s nekim strankama, ali da je dogovor da se to još uvijek drži izvan javnosti.

"To je bilo na pozive nekih medijatora, na moje pozive, susretali smo se, komunicirali telefonom, tako da ja mogu reći da sam faktički, osim s NiP-om i Našom strankom, sa svima komunicirao", dodao je.

Opet ponavljao da ih je 11 bilo protiv njega 

Izetbegović smatra kako stranci žele ukloniti i njega, ali u prvom redu kompletnu SDA.

"Zašto Bakira Izetbegovića? Bakir Izetbegović je jedan. Njima je zanimljiva kompletna SDA. Ja sam dobio jedan ili dva posto glasova više nego na izborima kada sam ulazio u Predsjedništvo. Ovaj put ih se 11 protiv mene udružilo. SDA je tu negdje, možda jedan ili dva posto manje nego na prošlim izborima, ja sam jedan ili dva posto preko. To je otprilike sve isto u odnosu na ono ranije i SDA se izvanredno drži. Zašto su stranci krenuli baš na SDA i jesu li? Reći će da nisu, a svi ostali tvrde da jesu", rekao je.

  / Dragan Čović i Bakir Izetbegović

"Zašto su stranci Osmorku dignuli na nivo?" 

A da je to vidi se, smatra Izetbegović, po izjavama lidera Osmorke jer ih stranci podržavaju, oni se s njima konzultiraju i guraju ih u ovom smjeru.

"Zašto ništa nisu uradili protiv ovih koji su pravili blokade i probleme u BiH, prije svega protiv ove strane koju predvodi Dodik? Zašto se uopće nisu njim bavili? Zašto su pomogli strani koja je pravila blokade i polublokade, a koju predvodi Čović? Zašto su ih digli na ovaj nivo? Oni će reći da to nisu uradili, a ja mislim da oni zapravo mijenjaju paradigmu, neke odnose tamo gdje mogu", kaže Izetbegović. 

"SDA će ostati" 

Idu, dodaje, ne samo u BiH, na Balkanu , u Crnoj Gori, na Kosovu, na onu stranu koja ih treba i gdje mogu nešto da urade.

"U BiH je to bošnjačka strana i ja mislim da je to jedan potpuno jedan pogrešan put kojim su krenuli i mislim da čak neće imati ni izlaz koji su planirali. SDA će ostati", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA za FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close