Parlamentarna rasprava

VIDEO | Opozicija u RS-u traži objavu svih informacija o korona nabavkama

Nastavak suđenja bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih za zloupotrebu položaja u slučaju korona ugovori zakazano je za 5. veljače.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2024. u 07:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opozicija u Republici Srpskoj tražit će parlamentarnu raspravu o korona nabavkama u ovom entitetu potaknuti pravosnažnom presudom afere ''Respiratori'' u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U Republici Srpskoj trenutno se vodi jedan sudski proces za sumnjive korona ugovore sa nabavkom maski i zaštitne opreme, no opozicija i predstavnici nevladinog sektora podsjećaju i na brojne druge afere za koje još nitko nije odgovarao.

Nastavak suđenja bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih za zloupotrebu položaja u slučaju korona ugovori zakazano je za 5. veljače.

Navršit će se tada i točno godinu od kako je počelo suđenje za korona nabavke u RS. Posljednje ročište prije tri mjeseca, kao i nekoliko puta prije toga je odgođeno zbog zdravstvenog stanja drugooptuženog. Osim što će očigledno biti dugotrajan, to je i jedini sudski proces koji se vodi u Republici Srpskoj zbog malverzacija u pandemiji, iako je, podsjeća sugovornik BHRT-a, bilo i drugih sumnjivih nabavki.

''Znate da je Branislav Borenović podnio prijavu ranije za aferu respiratori . S tim da treba reći da su u RS kupljeni jako kvalitetni dobri respiratori međutim on je iznio sumnje da su oni nabavljenui po cijeni od 55.000 KM a prodati po 150.000, što na jedan način prevazilazi sve moguće poznate marže'', navodi Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS.

Nakon pravosnažne presude afere ''Respiratori'' u Federacji Bosne i Hercegovine, u PDP-u najavljuju da će tražiti informaciju o svim istragama u vezi s korona nabavkama u Republici Srpskoj, ali i istrajati na javnoj objavi nabavki za vrijeme pandemije. Gotovo isti predmet se u Republici Srpskoj, kažu, godinama krije u tužilačkim ladicama.

''Presuda za korona nabavke u FBiH posljednji je poziv premijeru Viškoviću i Vladi RS da konačno objave sve korona nabavke u RS, da javnost sazna koje firme i pojedinci su postali milijunaši za jedan dan, i to preko leđa naroda, novcem iz proračuna RS. Tražit ćemo i detaljnu informaciju od pravosuđa RS o svim istragama i drugim provedenim aktivnostima vezano za korona nabavke'', kaže Igor Crnadak, šef Kluba zastupnika PDP-a u NSRS.

''Neophodno je da se rasvijetle te nelegalne radnje kako bi ovdje zdravstveni sustav uopće profunkcionirao jer on je opterećen mnogim problemima i o onim o kojima smo mi danas govorili a koji se odnose na informacijski sustav, na neadkevatan odnos prema različitim javnim zdravstvenim ustanovama znači i dalje postoje privilegirani pa tako i o nabavkama koje su itekako sporne u vrijeme Kovida'', kaže Želimir Nešković iz SDS-a.

Iz TI-a podsjećaju da je u mnogim slučajevima, pandemija iskorištena da se pod hitnim i ubrzanim procedurama i uz izuzeće Zakona o javnim nabavkama nabavlja ne samo hitna medicinska nego i nemedicinska oprema što je otvaralo put brojnim malverzacijama, koje, čini se, nitko ne ispituje

Kopirati
Drag cursor here to close