Respiratori vol. 2

Otvara se prostor za novi slučaj: Respiratori su korišteni, a Novalić se sam otkrio?!

Prema nekim navodima, radi se na predmetu 'Respiratori 2', a postoje navodi kako bi se ''vrlo brzo'' na optuženičkoj klupi mogli naći donedavni svjedoci Tužiteljstva…
Vijesti / Crna Kronika | 30. 01. 2024. u 10:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svatko treba raditi svoj posao časno i po zakonu. Ovi respiratori su na kraju korišteni i u KCUS-u, točnije Klinici za anesteziologiju, za vrijeme mandata Sebije Izetbegović'', rekao je za Dnevni avaz Ismet Suljević, bivši šef Klinike za anesteziologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji je bio sudski vještak Tužiteljstva BiH u predmetu 'Respiratori'.

Avaz navodi kako je Suljević tijekom vještačenja ''bio jasan da se tzv. malina respiratori ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege''.

Noć uoči svjedočenja Sebije Izetbegović

''Točno je da su se sporni respiratori koristili u KCUS-u. S obzirom na to da mi je iz medija poznato da se vodi istraga u vezi s tim, suzdržat ću se za sada od daljnjih komentara'', rekao je Suljević odgovarajući na pitanje bi li se mogao otvoriti proces i za procesuiranje tih osoba.

Portal Raport pak piše kako je KCUS pustio ''u upotrebu te aparate i to noć uoči svjedočenja Sebije Izetbegović, bivše generalne direktorice KCUS-a u ovom predmetu pred Sudom BiH''.

Sarajevski portal navodi kako je Suljević u Sudu BiH rekao da je ustanovio da respiratori ACM 812 A ne posjeduju tzv. BiPAP mod (biphasic positive airway pressure) – dvofazna ventilacija pozitivnim pritiskom, koji je vrlo važan u smislu da prilikom izdisaja zadrži plućne alveole otvorenim do sljedećeg udisaja.

''Jasno je naglasio da je sam proizvođač respiratora u priručniku naveo da se radi o mašinama za hitnu medicinsku pomoć u ambulantama prve pomoći ili transportu, te da prema uputi proizvođača stoji da se mogu koristiti prvenstveno kao mobilni respiratori'', navodi Raport.

Vrlo upitne mašine

Portal dodaje da je Suljević, odgovarajući na pitanje tadašnje predsjednice Sudskog vijeća Džemile Begović, "šta bi se desilo da su respiratori ACM812 A primjenjivani na srednje teškim i teškim Covid pacijentima u intenzivnoj njezi", odgovorio: "Apsolutno letalni, odnosno smrtni ishod. Ova mašina nije u stanju držati otvorene alveole, tu je problem".

Suljević je rekao i da u slučaju dolaska do akutnog respiratornog distres sindroma, primjena respiratora ACM812 A može izazvati smrt pacijenta jer on nema pozitivan ekspiratorni pritisak, odnosno ne može držati plućne alveole otvorenim, naveo je sarajevski portal.

"Ove mašine su vrlo upitne i kada imamo slučaj gdje može doći do iznenadnog prestanka disanja pacijenta i ta mašina ga ne može podržati", kazao je Suljević.

Prepiska tužitelja

Raport piše i kako je Novalić gostujući na televiziji Hayat, ''pokušavajući dokazati bjelosvjetsku zavjeru protiv sebe'', izjavio da ima prepiske tužitelja Tužiteljstva BiH.

''Očito je Novalić mislio na tužitelje Džermina Pašića i Mirzu Hukeljića koji su vodili predmet 'Respiratori'. Postavlja se logično pitanje odakle Novaliću prepiske tužitelja?'', piše Raport navodeći kako su ''zbog nelegalnog prisluškivanja ranije uhićeni bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić i suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec''.

Mehmedagić i Debevec se sumnjiče za nelegalno prisluškivanje dva broja sudaca, ali i uposlenika Tužiteljstva BiH, a Raport navodi kako neke informacije govore ''da su prisluškivani i suradnici upravo tužitelja Pašića i Hukeljića''.

''Govoreći da ima prepiske tužitelja, Novalić je moguće dodatno inkriminirao Osmicu da je nelegalno došao u posjed prepiski dvojice tužitelja. Ovim je Novalić faktički dao dodatnu osnovu sumnje tužiteljima koji rade na predmetu Osmica i Debevec, pa bi logičan slijed bio da se presuđeni bivši premijer sasluša na nove okolnosti'', navodi Raport.

Respiratori 2

Sarajevski portal navodi i kako je ''zanimljivo da je postupajuća tužiteljica Bojana Jolović, a ročištima za određivanje i produživanje pritvora Osmici i Debevcu navela da su njih dvojica prisluškivali i prikupljali informacije o predmetima koji ih se tiču''.

''Jedan od tih predmeta prema neslužbenim informacijama je upravo onaj koji se tiče nabavke respiratora iz Kine''. Zaključuje Raport.

U javnosti se sve više spominje predmet kodnog naziva 'Respiratori 2', koji bi, prema pisanjima Avaza, obuhvatio predmete lažnog iskaza i svjedočenja.

Avaz navodi kako bi se ''vrlo brzo'' na optuženičkoj klupi mogli naći donedavni svjedoci Tužiteljstva te da se radi o ''svjedocima Editi Kalajdžić, tajnici Vlade FBiH, Hasanu Ganibegoviću, bivšem šefu ureda premijera Novaliću, ali i Saniti Alagić, pomoćnici direktora FZUC-a''.

Kazne i žalbe

Podsjećamo, Apelacijsko vijeće Suda BiH je otpremilo drugostupanjsku presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi u predmetu 'Respiratori', a kojom je u cijelosti potvrđena prvostepena presuda od 5. travnja 2023. godine.

Potvrđena je prvostupanjska presuda protiv bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F. H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 milijuna maraka tokom pandemije COVID-19.

Federalna ministrica financija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, a Hodžić na pet. Pravno lice “Srebrena malina” proglašena je odgovornom što je raspolagala protupravno stečenom imovinom te je kažnjena s 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Osuđeni su najavili kako je riječ o političkoj, namještenoj presudi te da su presuđeni za nešto što im se i nije stavljalo na teret. Stoga su najavili daljnju pravnu borbu koja bi mogla završiti pred Ustavnim sudom ali i sudom u Strasbourgu.

Kopirati
Drag cursor here to close