Međunarodni pravni akti

Presuda iz predmeta ''Respiratori'' ide na žalbu u Strasbourg?

Vijesti / Flash | 28. 01. 2024. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je drugostupanjsku presudu u slučaju Fadil Novalića i drugih, osudivši ih na ukupno 15 godina zatvora zbog zloupotreba pri nabavci 100 kineskih respiratora, vrijednih više od 10 milijuna maraka. Jelka Milićević, bivša ministrica financija Federacije BiH, oslobođena je optužbi za nesavjestan rad.

Osuđeni su saznali o presudi iz medija, a njihovi branitelji izrazili su nezadovoljstvo ovakvom praksom i istaknuli da to nije u skladu s međunarodnim pravnim aktima.

"Točno je - moj branjenik i ja kao branitelj u ovom predmetu za ovu informaciju smo saznali iz medija sinoć. Pismenu odluku uopće nismo dobili - ni on ni ja. Ako je točna ova informacija koja je izašla u javnosti, onda mi očekujemo da u ponedjeljak već dobijemo takvu odluku", kazala je za FTV Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka.

"Prestrašno je da optuženi i njihove obitelji, pa odvjetnici iz medija saznaju što se desilo, a ne putem odluke Suda na koju imaju pravo prvo oni da saznaju. To je jedna užasna praksa koja se uspostavlja i smatram da nije u skladu s europskom konvencijom niti s bilo kojim drugim pravima zagarantiranim međunarodnim aktima."

"Nismo očekivali ovakav ishod, ali vidjet ćemo kada presuda dođe što je to rukovodilo Apelacijsko vijeće da donese ovakvu odluku. Ja ne mogu ništa komentirati s obzirom na to da nisam vidjela odluku. Ako je točno to što su mediji objavili, onda svakako da ćemo iskoristiti svoje pravo da apelaciju podnesemo Ustavnom sudu BiH. Ako i Ustavni sud BiH odbije apelaciju, onda svakako do Strasbourga", kazala je Mirna Avdibegović, odvjetnica Fikreta Hodžića.

Kopirati
Drag cursor here to close