Slučaj Helez

VIDEO | Snose li političari odgovornost za izgovorene riječi?

Ministar Helez saslušan je u svojstvu svjedoka u državnom Tužiteljstvu, a njegova saznanja bit će predmetom daljnjih provjera nadležnih agencija, priopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2023. u 07:33 Bljesak.info
Reakcije nakon navoda Zukana Heleza o paravojnim kampovima u RS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne stišavaju se reakcije nakon navoda ministra obrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza da na prostoru Republike Srpske postoje paravojni ruski kampovi.

EUFOR je priopćio da nisu zaprimili dokaze ili informacije koje bi potvrdile ministrove navode. Helez je dao izjavu u državnom Tužiteljstvu, no što će biti ako se ispostavi da su njegove tvrdnje netočne. Hoće li ministar odgovarati za uznemiravanje javnosti?

Paravojni kampovi

Tvrdnje ministra obrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza da na prostoru Republike Srpske postoje kampovi u kojima se provodi paravojna obuka na kojoj su instruktori Rusi, a da u tome povremeno sudjeluju i pripadnici policije Republike Srpske, dodatno je uznemirila bh. javnost, piše BHRT

No, za stručnjaka sigurnosti, političari nisu svjesni odgovornosti nakon izgovorene riječi.

"Nakon svake ove izjave običnom građaninu Bosne i Hercegovine, opterećenom svakodnevnim raznim izvještajima, analizama političara, raznih analitičara političkih, sigurnosnih i tako dalje, ostaje samo da se pitaju - ima li svoje dno balkansko bure baruta, u kojem se mi poduboko na njegovom dnu samom nalazimo, i ima li kraja ovom nasilju kojem smo mi svakodnevno izloženi? Ovo itekako utiče na subjektivnu sigurnost, s tendencijom da preraste i u objektivnu sigurnost, da politička kriza preraste u sigurnosnu krizu u Bosni i Hercegovini", naveio je stručnjak za sigurnost Taib Spahić.

Ministar Helez saslušan je u svojstvu svjedoka u državnom Tužiteljstvu, a njegova saznanja bit će predmetom daljnjih provjera nadležnih agencija, priopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Pitanje je je li ministar prvo saznanja trebao podijeliti s agencijama za provođenje zakona, a tek nakon istrage priopćiti javnosti?

Pravosuđe na potezu

"Mislim da je na potezu pravosudni sustav da pokaže svoju punu kompetenciju, moć i snagu i da konačno pokaže da je Bosna i Hercegovina pravna država, da se sve ovo preispita i da se konačno stavi točka", naglasio je Spahić.

Osim EUFOR-a, koji je priopćio kako ne raspolaže informacijama ili dokazima koji bi potvrdili da u Bosni i Hercegovini postoje kampovi za paravojnu obuku, domaće institucije još uvijek bez reakcije.

"Ministar Helez, u suštini, ništa novo nije rekao. Ono što bi se trebalo dogoditi je da nadležne institucije koje su zadužene da to provjeravaju, da to stvarno provjere, a ne da u roku od dan-dva iznose paušalne izjave da takva prijetnja ne postoji", naveo je stručnjak za međunarodne odnose Jahja Muhasilović.

Helez je tvrdnje o postojanju sumnjivih kampova iznio nakon što je ministar policije Republike Srpske Siniša Karan izjavio kako u Bosni i Hercegovini djeluje između 100 i 120 "paradžemata", odnosno izdvojenih zajednica radikalnih islamskih vjernika koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju. Ni Karan nije ponudio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Kopirati
Drag cursor here to close