Priča o paravojnim kampovima i spavačima

Dodik 'pao po' Helezu i Nikšiću - tvrdi da Islamska zajednica "pokriva" paradžemate

Upitao je šta nije istina u izvještaju RS u kojem se navodi da je registrirano više od 100 paradžemata na teritoriji BiH.
Vijesti / Flash | 29. 11. 2023. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da se zna da i danas policija Federacije BiH ne smije ući u neka sela u kojima postoje jake islamističke grupe, te istaknuo da priču o paradžematima u BiH nije izmislila RS.

Dodik smatra da je cilj iznošenja tvrdnji ministra obrane BiH Zukana Heleza da postoje paravojni kampovi na teritoriji RS da umanji značaj priče o paradžematima, te podsjetio da je Obavještajno sigurnosna agencija BiH prije nekoliko godina rekla da ima 3.500 "spavača" raspoređenih u paradžematima.

Upitao je šta nije istina u izvještaju RS u kojem se navodi da je registrirano više od 100 paradžemata na teritoriji BiH.

Uputit će u parlamentarnu proceduru

''S druge strane, ni OSA ni EUFOR za izvještaj iz RS nisu odgovorili negativno'', rekao je novinarima u Banja Luci Dodik i ukazao da su opovrgnute tvrdnje ministra obrane Zukana Heleza da postoje paravojni kampovi na teritoriji RS'', rekao je.

Dodik je rekao da je plan da prijedlog o smjeni Heleza bude pokrenut u Parlamentarnoj skupštini BiH i da ide kroz parlamentarnu proceduru, prenosi Avaz.

''RS je spremna da prikaže sve ono je pokriće za izvještaje koje je ranije predstavila i da pokaže koliko Helez nije u pravu. Što se tiče nas iz RS, naš odnos prema njemu je nula i nijedan njegov prijedlog neće biti uzet u razmatranje, niti će biti donesena nijedna odluka na njegov prijedlog. Ako hoće stagnaciju u Ministarstvu obrane, neka imaju, mi nemamo nijedan problem'', rekao je Dodik.

Dodik je dodao i da razumije lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića što podržava Heleza, jer ga je i predložio na mjesto ministra u Vijeću ministara.

Napomenuo je da Nikšić može politički stvari držati, ali da je SNSD htio da u parlamentarnoj proceduri pokrene smjenu Heleza.

''Znamo da ovo neće proći, jer uvijek kada je riječ o muslimanima, objedinjeni su i to neće podržati ni SDA, iako mislimo da ga treba smijeniti. Helez je višestruko osuđivan za nasilje što svi znaju, a nisam ga ja predložio za ministra, nego Nikšić koji će braniti sve ovo'', kaže Dodik.

Nije u pravu

Ponovio da RS neće odustati već će argumentirano pokazati koliko Helez nije u pravu.

''Neće se donijeti nikakva odluka na njegov prijedlog, jer je on za nas nula. Tu smo jasni, kao i o paradžematima koje pokriva Islamska zajednica predvođena poglavarima Huseinom Kavazovićem. Neka tuže za ovo, jer se sve ovdje želi tužiti'', poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close