Frustracija kao pokretač

VIDEO | Poruka iz Jablanice: Promjena je moguća, mladi ne moraju odlaziti

"Kroz ovaj projekt možemo bolje putem naših suradnika te partnera EU ostati posvećeni osnaživanju zajednica i olakšavanju suradnje", naglasio je Aggeler.
Vijesti / Politika | 14. 07. 2023. u 19:20 J.P. | Bljesak.info
Poruka iz Jablanice: PROMJENA JE MOGUĆA!

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mladi ljudi i cijele obitelji odlaze iz ove zemlje u rekordnim brojevima. UN je proveo jednu studiju koja ukazuje da će za 50 godina, ukoliko se nešto ne promjeni, BiH ostati sa samo 1.5 milijun stanovnika", kazala je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald.

Povezivanje 

Naime, sudjelovala je ona na susretu "Povjerenje i kohezija kao javno dobro: uloga lokalne uprave" koji je u petak održan u Jablanici, a koji je okupio više od 20 grado/načelnika bosanskohercegovačkih općina/gradova kao i predstavnike Europske unije u BiH (EU), Ujedinjenih naroda u BiH (UN), Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Misije u BiH i Vijeća Europe – Ured u Sarajevu.

Razgovarano je o novim načinima suradnje između lokalnih zajednica.

Foto: PR / Izložba fotografija

"Mi danas svakodnevno imamo priliku vidjeti kako lokalne zajednice rade zajedno jer one uzimaju ono što je potrebno zajednicama i rade na tome da postignu napredak. Treba vidjeti kako to prenijeti širom zemlje da se pokaže kako je promjena moguća kao i napredak i da se treba tome posvetiti. Lideri lokalnih zajednica trebaju pokušati takve primjere primijeniti i u svojim okruženjima i vidjeti što je potrebno ljudima u ovom trenutku sada, a to je ekonomski i socijalni napredak te nada. To je način da se spriječe negativni trendovi", naglasila je Macdonald.

Foto: PR / Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald

Složan je i šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler koji je pojasnio kako je inicijativa ''Možemo bolje" nastala iz 'frustracije' kada se 2020. godine pokušalo postići pomirenje i okupiti članove Predsjedništva BiH u obilježavanju 25 godina od potpisivanja Daytonskoga sporazuma.

"Međutim, to se pokazalo nemogućim te smo dogovorili s kolegama UN-a, Vijeća Europe, OESS-a, koji su implementirali svoje značajne projekte da napravimo nešto zajedno", istaknuo je Sattler.

Foto: PR / Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler

Ljepote Jablanice 

Šef Misije OESS-a u BiH veleposlanik Brian Aggeler pohvalio je primjer Jablanice te pozvao i druge općine da se priključe projektu.

"Zaista kroz ovaj projekt možemo bolje putem naših suradnika te partnera EU ostati posvećeni osnaživanju zajednica i olakšavanju suradnje i da služimo kao katalizator za dalji razvoj lokalnih razina kako bi osigurali prosperitet njezinih građana", rekao je Aggeler.

Foto: PR / Šef Misije OESS-a u BiH veleposlanik Brian Aggeler

Gradonačelnik Jablanice Damir Šabanović prepoznao je važnost suradnje općina i gradova te naveo kako je prvotni cilj "ostvariti kontakte sa susjednim općinama i građanima i naravno svima u okruženju i BiH".

Sve okupljene dočekalo je i posebno iznenađenje, odnosno izložba fotografija prirodnih ljepota Jablanice.

Podsjetimo, susret u Jablanici realiziran je u sklopu projekta ''Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u BiH'', kojeg financira Služba za instrumente vanjske politike Europske unije u okviru instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju, a zajedno je provode EU u BiH, Ujedinjeni narodi u BiH, Misija OESS-a u BiH i Vijeće Europe.

Foto: PR / Izložba fotografija u Jablanici
Kopirati
Drag cursor here to close