FOTO | "Tri grada, tri parka prirode"

Općine udružile snage: Kada mali biznisi postanu pokretači razvoja

"Suradnja između Žepča, Maglaja i Zavidovića rezultirala je spoznajom da se puno više može uraditi zajednički nego pojedinačno", poručili su iz UG "Fojničani" Maglaj.
Gospodarstvo / Turizam | 09. 07. 2023. u 10:35 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Prvih 500 ml magarećeg mlijeka prodali smo u boci od Coca-Cole prije 11 godina, koju smo ubrzo zamijenili adekvatnom ambalažom, a danas uz pomoć ovog projekta imamo moderan prostor za proizvodnju i pakiranje naših proizvoda", kazao je za Bljesak.info vlasnik Farme magaraca "Mali farmer" Zavidovići Alen Jusupović.

Naime, Jusupović je vlasnik jednog od 15 malih biznisa koji su kroz projekt "Tri grada, tri parka prirode" dobili direktnu podršku. Riječ je o projektu koji je proveden u sklopu šireg projekta "COVID-19 Investment Reponse/EU4Business Recovery" projekta Europske unije, a koji za cilj ima promovirati turističku ponudu općina Žepče, Maglaj i Zavidovići.

Foto: Privatna arhiva/Bljesak.info  / Vlasnik Farme magaraca "Mali farmer" Zavidovići Alen Jusupović

Vrijedna oprema 

"Kroz projekt 'Tri grada, tri parka prirode' dobili smo pomoć za opremanje našeg mini laboratorija koji koristimo za proizvodnju kozmetike. Do sada smo radili kozmetiku kroz kućnu radinost, ali zahvaljujući ovom projektu smo opremili naš laboratorij vrijednom opremom", kazao je Jusupović te dodao kako im je projekt omogućio da uvjete rada i higijenu dignu na znatno viši nivi što rezultira kvalitetnijim krajnjim proizvodima.

Farma magaraca "Mali farmer" osnovana je 2012. godine, a kroz godine rada stvorila je prepoznatljivo ime u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Svi oni koji odluče posjetiti farmu mogu se družiti s magarcima, uživati u prirodi, ali i učiti o blagodatima i značaju magarećeg mlijeka posebno u kozmetičkoj industriji.

Foto: Privatna arhiva/Bljesak.info  / Proizvodi farme magaraca "Mali farmer"

Mjesto je to koje spaja ljubav prema životinjama, prirodi i zdravlju. U svojoj ponudi imaju razne kreme, kupke i sapune, a kako za Bljesak.info ističe Jusupović zadovoljni korisnici njihova su najbolja reklama.

"Prije nešto više od mjesec smo pustili u funkciju mini pogon, ali nikako ne smijemo zanemariti činjenicu da nikada nećemo odstupati od osnovnog principa, a to je da svaki proizvod radimo i pakiramo ručno", naveo je Jusupović.

Da je podrška malim biznisima i više nego značajna složna je i Gordana Antolović, vlasnica obrta "Goga prirodna kozmetika" iz Žepča. I ona je, kao i Jusupović, dobitnica podrške projekta "Tri grada, tri parka prirode".

Foto: Privatna arhiva/Bljesak.info  / Proizvodi farme magaraca "Mali farmer"

Ne može prirodnije  

Kako tvrdi, za njezin obrt najvažnije je bilo povezivanje, odnosno kontakti i poznanstva koja je ostvarila tijekom trajanja projekta.

"Povećala nam je se prodaja i potražnja proizvoda. Dobili smo sredstva za opremanje prostora, a to su, foteljice, stol, nekoliko komodica te smo tako opremili svoj prostor za aromaterapiju", pojasnila je Antolović za Bljesak.info. 

Foto: Privatna arhiva / Gordana Antolović, vlasnica obrta "Goga prirodna kozmetika"

Njezin obrt "Goga prirodna kozmetika" krenuo je s proizvodnjom jednog melema, a danas broji više od 60 raznih proizvoda koji su napravljeni od ljekovitog bilja s tog područja.

Dokaz je to kako su područja općina Žepče, Maglaj i Zavidovići itekako bogata biljnim i životinjskim vrstama te vrijedna zaštite.

Da je za promociju i zaštitu ključno zajedničko djelovanje svjesni su u Udruzi građana "Fojničani" Maglaj koji su kroz period trajanja projekta zajedno s Razvojnom agencijom Žepče, a uz podršku Europske unije nastojali promovirati Žepče, Maglaj i Zavidoviće kao poželjnu turističku destinaciju.

Foto: Privatna arhiva/Bljesak.info  / Matinski vis, Žepče

Zajedničkim snagama 

"Suradnja između Žepča, Maglaja i Zavidovića rezultirala je spoznajom da se puno više može uraditi zajednički nego pojedinačno, odnosno da su je to jedini način da se posjetitelji ovdje zadrže više dana, što do sada nije bio slučaj. Razvijena je i strategija razvoja održivog turizma koja se temelji na zaštiti vrijednih prirodnih područja, kao što su Matinski Vis i pećina Mokra Megara. Ovom strategijom je još jednom naglašeno da je uspostava ravnoteže između turističkih aktivnosti i očuvanja prirode ključna u razvoju održivog turizma", naglasili su za Bljesak.info iz UG "Fojničani" Maglaj.

Foto: Vladimir Tadić/ Svjetlopis / Jezero Mašica, Tajan

Kako su nam pojasnili percepcija Žepča, Maglaja i Zavidovića kao 'industrijskih' mjesta potpuno je pogrešna, a Europska unija kroz projekt je prepoznala potencijal ovih destinacija.

Želja je da ove destinacije budu prepoznate kao jedinstvene turističke destinacije gdje će naglasak biti na prirodnim bogatstvima Matinskog Visa, pećine Mokra Megara i Tajana te materijalnoj i nematerijalnoj kulturno – povijesnoj baštini koju krije ovaj kraj.

Kako ističu iz UG "Fojničani" Maglaj, posebnost ovih područja leži u njihovoj specifičnoj geologiji, raznovrsnim šumskim sastojinama, obilju rijeka i rječica te mnogobrojnim speleološkim objektima. Tajan, primjerice, ima najveći broj speleoloških objekata po jedinici površine u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Foto: Bljesak.info / Pećina Srednja stijena, Tajan

Nevjerojatne mogućnosti

"Ovi prirodni resursi pružaju nevjerojatne mogućnosti za razvoj održivog turizma s jedinstvenom turističkom ponudom. Posjetitelji mogu istraživati netaknutu prirodu, upuštati se u planinarenje, biciklizam, sportsko penjanje i slične avanture ili jednostavno uživati u opuštajućem okruženju. Ova jedinstvena turistička ponuda privlači ljubitelje prirode, avanturiste, ali i one koji žele pobjeći od gradske vreve i uroniti u mirnu i očaravajuću prirodu. Osim toga, ova područja pružaju i mogućnosti za ekološke i edukativne ture, gdje posjetitelji mogu naučiti o biološkoj raznolikosti, zaštiti prirode i održivom razvoju", pojasnili su iz UG "Fojničani" Maglaj.

Da je razvoj turizma na određenom području itekako dugoročan proces svjesni su i u Razvojnoj agenciji Žepče, no ističu kako je njihova želja prije svega osvijestiti lokalce te domaće goste kako Žepče, Zavidovići i Maglaj imaju što ponuditi.

Foto: Vladimir Tadić/ Svjetlopis / Špilja Mokra Megara, Maglaj

"Projektom se postavljaju novi temelji razvoja turizma općina Žepče, Maglaj i Zavidovići, čiji će zajednički nastup na zahtjevnom turističkom tržištu nesumnjivo privući brojne posjetitelje, prvenstveno da istraže i otkriju bogatstva 'Tri grada, tri parka prirode', a zatim da i sami postanu najbolji promotori ove potpuno nove 'outdoor' destinacije", istaknula je voditeljica projekta Tea Samardžić Memčić iz Razvojne agencije Žepče.

Naime, tijekom 15 mjeseci provedene su različite radionice na kojim je sudjelovalo više od 140 polaznika te je mapirano je i digitalizirano 60 turističkih točaka, kao i izrađen katalog turističke ponude, a sve to uz podršku projekta "COVID-19 Investment Reponse/EU4Business Recovery" Europske unije.

Foto: Privatna arhiva/Bljesak.info  / Vodopad Kamenica, Zavidovići

Održivi turizam

Samardžić Memčić za Bljesak.info navodi kako je fokus projekta bio na načelima održivog turizma, posebno u domenu razvoja ruralnog turizma, koji nastoji uravnotežiti interese pojedinih sudionika turističke destinacije, stvoriti ravnotežu i interese iz privatnog i javnog sektora te istovremeno graditi brend destinacije.

"Jačanje kapaciteta planinarskog doma Matinski Vis, Žepče u vidu proširenja kapaciteta, ugradnje grijanja na solarni pogon, izgradnjom vidikovca, kao i izgradnjom učionice na otvorenom u mjestu Dištica, Zavidovići te uređenjem planinarsko biciklističke staze Fojnica osigurali smo bolji doživljaj i uvjete za boravak posjetitelja i turista na projektnim lokacijama", pojasnila je.

Foto: Vladimir Tadić/ Svjetlopis / Špilja Mokra Megara, Maglaj

Da projekt "Tri grada, tri parka prirode" donosi brojne benefite lokalnim zajednicama kroz zaštićena područja prirode, tvrde i iz UG "Fojničani" Maglaj.

"Ekonomski razvoj je jedan od ključnih aspekata, budući da prirodne ljepote i biodiverzitet privlače turiste i potiču potražnju za turističkim uslugama, smještajem, hranom, pićem i ručnim radovima. To rezultira povećanim prihodima lokalnih poduzetnika, razvojem malih i srednjih poduzeća te jačanjem ekonomske perspektive zajednice. Zaštićena područja prirode često su povezana i s bogatom tradicijom i kulturom lokalnih zajednica. To igra važnu ulogu u očuvanju identiteta i baštine lokalnih zajednica", naglasili su.

Foto: Privatna arhiva/Bljesak.info / Matinski vis, Žepče

Podsjetimo, projekt "Tri grada, tri parka prirode" provodi se u sklopu šireg projekta "COVID-19 Investment Reponse/EU4Business Recovery" projekta Europske unije koji pruža potporu Bosni I Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

Foto: Vladimir Tadić / Planina Tajan
Kopirati
Drag cursor here to close