Izborni zakon

Veleposlanstvo SAD-a osudilo dogovor iz Laktaša: ''Moguće su izborne prijevare''

"Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini legalni način da se odgovori na presude Europskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane", naglasili su i ovaj put.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2024. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagiralo je povodom dogovora koji je postignut u Laktašima između lidera na državnoj razini.

Iako kratak, dali su prilično detaljan osvrt na najvažnije točke dogovora.

Isprva se osvrću na tehničke izmjene koje su predložene dogovorom sa sastanka, a za koje ističu da ne povećavaju integritet izbornog procesa, odnosno da je ostavljeno dovoljno prostora za krađu.

"Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. siječnja govore mnogo o izborima, a vrlo malo o izbornom integritetu... Čini se da je terminologija koja se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljena tako da sačuva mogućnost izborne prevare, koja je napravila problem i tijekom izbora u listopadu 2022., a ne da osigura da se glasački listić svakog građanina prebroji ispravno", poručili su.

Inače, vezano za tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, lideri su dogovorili da bude povučen trenutni prijedlog koji je u parlamentarnu proceduru uputila SDA nakon upozorenja Christiana Schmidta da se domaći akteri moraju dogovoriti, a da umjesto toga bude osiguran softver za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića.

Osim toga, dat je rok Draganu Čoviću da napravi nacrt političkih izmjena Izbornog zakona BiH, što je on i uradio u ponedjeljak ovoga tjedna te je njime predvidio izmjenu načina izbora članova Predsjedništva BiH.

Međutim, Američko veleposlanstvo ponavlja i inzistira na svom vrlo jasnom stavu da izmjene u Predsjedništvu BiH mogu biti napravljene samo kroz Ustav.

"Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini legalni način da se odgovori na presude Europskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane", naglasili su i ovaj put.

Osvrnuli su se i na ostale odredbe dogovora, a koje se odnose na zatvaranje izborne liste, obavezno glasovanje, izmjenu cenzusa i ostale prijedloge iz vladajuće državne kuhinje.

"Drugi prijedlozi u dokumentu bi ojačali postojeći neodgovorni sustav i pomjerili stranačku politiku Bosne i Hercegovine ka oligarhiji, što je upravo pogrešan smjer za demokraciju u zemlji", jasna je poruka Amerikanaca.

Na kraju, posebno su istaknuli izbor u biračke odbore počivši im između redova da je način koji su osmislili za njihov izbor nedemokratičan i da vodi ka većoj stranačkoj kontroli izbornog procesa.

"Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad ovim tijelima je od suštinskog značaja za jačanje demokracije u zemlji", poručili su iz Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close