"Podrška Schmidtu"

Veleposlanstvo SAD-a o Dodiku: Namjerni napad na Dayton

"Dodikove nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje o statusu i ovlasti visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao - putu izolacije", priopćili su iz Veleposlanstva.
Vijesti / Politika | 07. 09. 2023. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Veleposlanstva SAD u BiH oglasili su se na Twitteru povodom najave predsjednika RS Milorada Dodika da neće dopustiti visokom predstavniku u BiH da uđe na teritorij RS-a. 

"Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i ograničiti mu slobodu kretanja je neustavna. Ovo predstavlja još jedan namjerni napad Dodika na Daytonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

Visoki predstavnik je odgovoran za nadgledanje implementacije civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma, koji obvezuje dužnosnike da s njim surađuju, a on uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

Dodikove nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje o statusu i ovlasti visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao - putu izolacije.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlasti kada je to potrebno i nastavit će smatrati odgovornim one pojedince koji se bave antidaytonskim ponašanjem", naveli su iz Veleposlanstva SAD na Twitteru.

Kopirati
Drag cursor here to close