Izjave oko Schmidta

Nikšić poslije sastanka lidera: ''Na Dodika ne možemo utjecati''

“Na izjave ne možemo utjecati kao što i Dodik ne može utjecati na stavove koje imamo”, rekao je Nikšić.
Vijesti / Politika | 06. 09. 2023. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u zgradi Parlamenta BiH održan sastanak lidera koalicijskih stranaka na razini Bosne i Hercegovine. Sastanak dolazi u jeku političke krize.

Sastanku su nazočili lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i “trojke”, koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

Nakon sastanka predsjednik SNSD-a Milorad Dodik napustio je zgradu, ali i koalicijski pratneri iz RS-a, te su odgovore na pitanje oi sastancima prepustili liderima “Trojke”.

Medijima se prvi obratio Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

''Bili smo domaćini sastanka. Naš posljednji sastanak rezultirao je provođenjem gotovo svih zaključaka i ostao je još zaključak o sudovima BiH. Želimo usuglasiti novi set zakona koje ćemo implementirati preko Parlamenta BiH. Želimo da nam se otvore pristupi još nekim fondovima i da se otvore vrata za pristupne razgovore sa EU. Ima dosta stvari na koje različito gledamo, ali to smatramo prednošću da svako otvoreno iznosi stavove i argumentima bori za stavove kako bi došli do rješenja. To je evidetno. Pet zakona prošlo je u Parlamentarnoj skupštini BiH. I današnji zakon o VSTV-u je danas prošao Dom naroda Parlamenta BiH. Pričali smo o Sudu BiH, sutra će o tome Vijeće ministara BiH. To su neki od uvjeta u približavanja BiH u pristupu EU”, rekao je Nikšić.

Na pitanje da prokomentira izjavu koalicijskog partnera Milorada Dodika koji je rekao da će RS zabraniti dolazak visokom predstavniku Christianu Schmidtu u taj entitet, Nikšić je rekao da smo mi zemlja koja ima potrebu za OHR-om i da je to činjenica.

“Na izjave ne možemo utjecati kao što i on ne može utjecati na stavove koje imamo”, rekao je Nikšić.

Bilo je i razgovora o južnoj interkonekciji, raspodjele sredstava od akciza, presudama Suda za ljudska prava u Strassbourgu, stranim sudijama u Sudu BiH.

Prethodno su se izaslanstva partnera u vlasti na nivou BiH sastala 22. kolovoza u Istočnom Sarajevu, kada je odblokirano imenovanje ministra financija u Vijeću ministara BiH Srđana Amidžića, te dogovoreno usvajanje seta europskih zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close