Licemjerno?

Veleposlanstvo SAD-a: Ako je netko protiv RS ili Srba, to je Dodik

"To je očigledno licemjerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv RS ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika", priopćili su iz Veleposlanstva SAD-a.
Vijesti / Politika | 27. 06. 2023. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština RS danas je izvela bezobziran napad na Daytonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a.

"Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu III (3) Daytonskog ustava da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. RS ne može jednostrano poništiti ovu obvezu, niti može zakonski ignorirati presude Ustavnog suda.

Kao što smo i ranije govorili, Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u kreiranju institucija u zemlji i određivanju njene budućnosti. To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu. Ako gospodin Dodik sprječava NSRS da imenuje dvoje sudaca u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez sudjelovanje dvoje sudaca imenovanih od strane RS.

Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima RS bit će uskraćen glas u jednoj državnoj instituciji predviđenoj Daytonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu s ostalim nastojanjima gospodina Dodika da građane RS liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja.

Bez sumnje će gospodin Dodik ponoviti svoje banalne i pogrešne tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke nelegitimne, anti-srpske, ili protiv RS jer u Sudu nema dvojice sudaca imenovanih od strane RS. To je očigledno licemjerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv RS ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika. Rukovodstvo NSRS suodgovorno je jer je omogućilo neustavne i anti-Daytonske napade gospodina Dodika na Ustavni sud BiH.

Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će inzistirati na odgovornosti pojedinaca koji poduzimaju aktivnosti suprotne Daytonskom sporazumu.

Kopirati
Drag cursor here to close