Kalabuhov

Veleposlanik: RS je na vojsku pristala zbog velikih pritisaka

Ruski veleposlanik rekao je kako se o ovom, ali i svim drugim problemima u BiH, može razgovarati u okviru dijaloga unutar države, no to nikako da se desi.
Vijesti / Politika | 19. 10. 2021. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zajedničke snage nisu predviđene Dejtonskim sporazumom. Nastale su 2008. suglasnošću entiteta od kojih se sastoji Bosna i Hercegovina - da prenese odgovarajuće ovlasti na državnu razinu. Drugo pitanje je to što je Republika Srpska, prema njenim predstavnicima, dala pristanak zbog masovnog pritiska, tako da kažemo, vanjskih faktora'', rekao je ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov za ruski list Izvestija.

Kalabuhov kaže kako ''protivnici takve formulacije pitanja smatraju da su zajedničke oružane snage odobrene odlukama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te da nikakva jednostrana odluka na to ne može utjecati''.

Između ostalog, rekao je kako se o ovom, ali i svim drugim problemima u BiH, može razgovarati u okviru dijaloga unutar države, no to nikako da se desi.

Kalabuhov krivca za to vidi u Valentinu Inzku za kojeg tvrdi da je on odgovoran za pogoršanje političke situacije u BiH nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida.

Naveo je kako je stav Rusije prema OHR-u dobro poznat, odnosno da je ''prošlo vrijeme ureda visokog predstavnika'' te da Christian Schmidt nije visoki predstavnik u očima Rusije jer njegovo imenovanje nije razmatralo Vijeće sigurnosti UN-a.

Rekao je da je Inzko iskusan političar te da je kao takav trebao predvidjeti posljedice po Bosnu i Hercegovinu, kao i cijelu regiju. Dodao je kako smatra da je teško izgladiti izrazito negativnu rezonanciju uzrokovanu ovom odlukom.

''To je izuzetno teško prije svega zbog fundamentalnih razlika u stavovima bosanskohercegovačkih stranaka o suštini problema pokrenutog odlukom Valentina Inzka, kao i razlika u pravnom tumačenju trenutne situacije'', dodao je Kalabuhov.

Ruski veleposlanik rekao je i kako smatra da pristupanje BiH NATO-u ne može biti jama unutarnje stabilnosti zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close