Al' šta ćeš...

Veleposlanica Kanade na sastanku s Kordićem: Znam da vam nije lako

Na prijemu u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Kordić upoznao je uvaženu gošću s aktivnostima koje provodi Grad Mostar.
Vijesti / Politika | 02. 03. 2022. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Caroline Charette, Veleposlanica Kanade za Mađarsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti u srijedu je posjetila Grad Mostar gdje se sastala s gradonačelnikom Mariom Kordićem.

Na prijemu u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Kordić upoznao je uvaženu gošću s aktivnostima koje provodi Grad Mostar, a sve s ciljem omogućavanja boljeg života svih građana. Gradonačelnik je istaknuo kako su politički odnosi u Mostaru dobri, te kako je model funkcioniranja Mostara primjenjiv na cijeloj Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima osnovni preduvjet dobrih odnosa u Mostaru je novi Izborni zakon koji je onemogućio nametanja volje konstitutivnim narodima, odnosno nijedna nacionalna zajednica u Mostaru ne može odluke donijeti sama.

''Gradsko vijeće Mostara je model kako bi trebao funkcionirati Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Kada je dogovoren Izborni zakon za Grad Mostar dogovorene su i promjene Izbornog zakona na federalnoj razini. Nažalost, taj proces još nije završen i sada je nejasno hoće li ili pod kojim uvjetima će se održati izbori'', rekao je gradonačelnik Kordić.

On je naglasio kako je izuzetno važno uraditi izmjene Izbornog zakona kako bi se počeli baviti ekonomskim pitanjima koja su važna za život građana.

Veleposlanica je istaknula kako je gradonačelnik Kordić prvi koji joj je uspio jednostavnim rječnikom objasniti aktualnu političku situaciju u BiH. Nakon razgovora podrobnije je upoznata s političkim odnosima, te  kako je dijalog ključ uspjeha u Mostaru.

''Znam da vam nije lako, ali idete prema naprijed i ja vam čestitam na tome'', riječi su veleposlanice koju je zanimalo pitanje o najvećim uspjesima nove gradske vlasti.

Gradonačelnik Kordić najvećim uspjehom smatra  što je vraćeno povjerenje između triju nacionalnih zajednica u Mostaru. Predstavnici vlasti tako rade na projektima od kojih će svaki građanin imati koristi. U prijedlogu federalnog proračuna tako su predviđena sredstva za tri velika projekta: izgradnju sportske dvorane, olimpijskog bazena i zgrade HNK-a.

Kada je u pitanju konkretna suradnja veleposlanstvo putem Grassroots projekata pomaže aktivnosti udruga u lokalnoj zajednici, pa tako i u gradu Mostaru.

Tijekom sastanka izraženo je žaljenje zbog ratnih događanja u Ukrajini, te izražena nada kako će ista uskoro prestati.  Grad Mostar već je osigurao jedan objekt za prijem izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja, a gradske  zdravstvene službe pripremaju medicinsku pomoć za Ukrajinu.

Veleposlanica Charette i gradonačelnik Kordić razmijenili su darove i poslali pozitivne poruke o važnosti međusobne suradnje i poštovanja u svim segmentima društva.

Kopirati
Drag cursor here to close