Upravo suprotno

Várhelyijev ured: Dodik nije dobio nikakav pristanak

"EU je u potpunosti opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i odbacuje svaki plan koji bi narušio ustavni okvir BiH", poručili su iz Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2021. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Činjenica da je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obavijestio povjerenika Olivera Várhelyija tijekom njegove posjete BiH 24. i 25. listopada o svojoj namjeri da sazove sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske za 10. prosinac kako bi započeo proces povlačenja nadležnosti, ni na koji način ne implicira da je za takve planove dobio pristanak niti suglasnost, naveli su iz Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Usprotivio se planovima

Kako navode, situacija je potpuno suprotna. Povjerenik Várhelyi se usprotivio ovim planovima.

"Stav povjerenika Várhelyija o povlačenju nadležnosti koje je najavilo rukovodstvo Republike Srpske jasno je izražen tijekom ove posjete u njegovim izjavama za medije. Komesar Várhelyi je naglasio da bi planovi rukovodstva Republike Srpske za urušavanje državnih institucija udaljili Bosnu i Hercegovinu od usknalađivanja s pravnom stečevinom EU i stavili europski put na čekanje. Osim toga, istaknuo je da će se to negativno odraziti na ekonomiju i građane. Komesar je ovaj stav ponovio i u razgovoru s Miloradom Dodikom prije nekoliko dana", stoji u priopćenju.

Ističu kako je povjerenik Várhelyi pozvao Milorada Dodika da ne poduzima nikakve jednostrane i ireverzibilne korake ka urušavanju institucija na državnom nivou.

"Iako zaključci koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. prosinca nemaju izvršnu snagu, samo njihovo usvajanje predstavlja dalji korak slijepom ulicom u pravcu eskalacije", navode.

Dogovor?

Ovakav stav je ponovo potvrđen u zajedničkom priopćenja zemalja članica Kvinte i EU koji je objavljen 10. prosinca.

"EU je u potpunosti opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i odbacuje svaki plan koji bi narušio ustavni okvir BiH", poručili su iz Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Podsjetimo, u medijima je objavljeno kako je europski povjerenik Oliver Várhelyi dogovorio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je razmatrano pitanje prijenosa nadležnosti s novoa BiH na nivo entiteta.

Također, navedeno je da se on usuglasio s Dodikom da zaključci stupe na snagu šest mjeseci kasnije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close